{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Reuters o bh. približavanju članstvu u EU

S
17.6.2008. u 09:05
0
0
Reuters o bh. približavanju članstvu u EU
0
Reuters o bh. približavanju članstvu u EU
Foto: AFP/File
Bosna i Hercegovina je potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom, što predstavlja prvi korak prema eventualnom članstvu u ovu "porodicu zemalja", skoro 13 godina nakon što se rat u našoj zemlji završio.
Reuters komentariše i prolongiranje ovog potpisivanja od aprila zbog problema u prevođenju ovog dokumenta na oficijelne jezike 27 članica ovog bloka i jezike u BiH.

Pored Kosova koji je nedavno proglasio svoju nezavisnost kao država, Bosna i Hercegovina je, piše novinar Reutersa, jedina zemlja u regionu koja nije dostigla potrebni nivo u približavanju EU, s tim da je i Srbija nakon mnogo prolongiranja potpisala ovaj sporazum 29. aprila.

"Evropska unija je ponudila perspektivu Bosni i Hercegovini," rekao je visoki predstavnik za BiH novinarima. "BiH je započela proces, ali od nje zavisi koliko će taj proces trajati i kad će biti nagrađena ulaskom u Evropsku uniju."

Istraživanja koja su provedena među bh. građanima u vezi budućeg članstva u EU pokazala su da oni u velikom broju podržavaju ovu zajednicu evropskih zemalja.

I drugi evropski mediji pišu o ovom historijskom događaju za BiH, pozdravljajući napredak naše zemlje i citirajući izjave bh. političara.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: