U komunalnom preduzeću
1.3k

Reuf Seferović je prvi Rom koji je dobio posao u Goraždu

E. A.
Reuf Seferović
Reuf Seferović
Reuf Seferović, 28-godišnji mladić romske nacionalnosti, dobio je zaposlenje u goraždanskom komunalnom preduzeću "6. mart" u okviru programa Federalnog zavoda za zapošljavanje. Tako je postao prvi Rom koji je dobio posao u Goraždu.

"Ovo znači mnogo za mene i moju porodicu i zahvaljujem se gradonačelniku Goražda i direktoru komunalnog preduzeća koji me je primio u firmu. Imam kćerku od tri godine, a supruga je u drugom stanju i meni je ovdje dobro. Nikada se niko nije požalio na mene i ja ću dati sve od sebe da se pokažem i da ostanem u toj firmi", kaže Reuf Seferović.

Direktor JKP 6. mart Haris Šalo ističe da je Seferović trenutno angažovan na šest mjeseci nakon čega će nastaviti da radi i bit će mu ponuđen stalni ugovor.

"Želimo na ovaj način motivisati i druge Rome da rade i pokažu da mogu biti korisni ovom društvu. Reuf odlično radi svoj posao, kolege ga hvale da je vrijedan", kaže Šalo.

U Centru za socijalni rad BPK Goražde ističu da se u cilju ekonomskog osnaživanja romske nacionalne manjine na području kantona u proteklom periodu intenzivno radilo na motivisanju svih aktera koji mogu pomoći u zapošljavanju ove populacije. Tako se trenutno na evidenciji Službe za zapošljavanje nalazi šest mladih pripadnika romske populacije od ukupno devet radno sposobnih na području kantona.

Premijerka BPK Goražde Aida Obuća danas je za Reufa i njegovu porodicu organizirala prijem na kojem je naglasila značaj integracije Roma u društvo.

Prijem kod premijerke kantona
Prijem kod premijerke kantona

"Posebno mi je drago da njegova majka Behara ima i djecu koja idu u osnovnu školu i da se i oni uključuju u sve segmente društvenog života. Mi ćemo uraditi sve što je potrebno da se pripadnici romske nacionalnosti osjećaju sigurno u BPK jer zaslužuju svu našu pažnju", kazala je Obuća.

Podsjetimo, 2017. godine u jednu od gradskih osnovnih škola upisano je prvo dijete romske nacionalnosti, a danas njih 11 redovno prati nastavu. Također za jedan broj romskih porodica obezbjeđen je i adekvatan smještaj.