Od ubistva do ubistva
145

Retrospektiva slučaja: Privedena kraju saga o čovjeku koji je unio strah u domove širom BiH

Piše: M. A.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Nakon osam dana strahovanja stanovnika šireg područja Konjica, Sarajeva, ali i šire regije serijski ubica Edin Gačić danas je ubijen u razmjeni vatre s policijom u mjestu Košćan u blizini Hadžića. Nakon mukotrpne i složene potrage policija je danas u poslijepodnevnim satima konačno ušla u trag ovom kriminalcu koji je i ranije osuđivan zbog teških ubistava.

Naime, Edin Gačić je u bijegu od prethodnog ponedjeljka kada je u ranim jutarnjim satima usmrtio Sauda Sultanića, trgovca iz Podorašca kod Konjica, i to ispalivši u njega tri hica iz puške nakon čega ga je, kako se pretpostavlja, nekoliko puta ubo nožem.

Prodavnica u kojoj je Gačić ubio Sauda Sultanića (Foto: R. D./Klix.ba)
Prodavnica u kojoj je Gačić ubio Sauda Sultanića (Foto: R. D./Klix.ba)

Iako su pripadnici MUP-a HNK nekoliko dana intenzivno tragali za njim i uprkos činjenici da su u proteklom periodu primili desetine prijava o mogućem skloništu ovog, kasnije će se ispostaviti, četverostrukog ubice, napori nisu urodili plodom.

Ubrzo su se u akciju potrage za Edinom Gačićem uključili pripadnici MUP-a HNK i FUP-a, ali je bjegunac napredovao prema teritoriji Kantona Sarajevo gdje je u subotu uvečer izvršio još jedno ubistvo. U mjestu Suhodol kod Tarčina Edin Gačić je likvidirao i Mahira Begića, policajca koji je radio na osiguravanju objekta za obuku policijskih kadrova Federalne uprave policije, i to pucajući mu u grudi i glavu.

Kapija gdje je Gačić ubio Mahira Begića (Foto: H. M./Klix.ba)
Kapija gdje je Gačić ubio Mahira Begića (Foto: H. M./Klix.ba)

Nakon neuspješne nedjeljne potrage za Edinom Gačićem panika je sve više rasla među stanovicima glavnog grada BiH, ali i svih okolnih kantona, iz razloga što je bilo gotovo izvjesno da se manijakalni ubica kreće na sarajevskoj periferiji i da ima tendenciju neselektivnog ubijanja. Stanovici Podorašca i Suhodola gotovo da nikako nisu izlazili iz svojih kuća, a pojedini su čak i naoružani stražarili kako bi zaštitili svoje porodice.

U nedjelju je vanredno zasjedala i Vlada Kantona Sarajevo koja je najavila da će nagraditi onu osobu koja da relevantnu informaciju o tome gdje se nalazi i kojom rutom se kreće Edin Gačić, a dan kasnije je ozvaničeno da će nagrada za pravu informaciju iznositi 50.000 KM.

Policija je provjeravala svaku dojavu (Foto: H. M./Klix.ba)
Policija je provjeravala svaku dojavu (Foto: H. M./Klix.ba)

U ponedjeljak je ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katica kazao kako se 1.200 policajaca brine za sigurnost građana glavnog grada BiH, a ukoliko se u skorijem periodu ne pronađe bjegunac on je najavio i angažiranje vojske. U konačnici je došlo do udruživanja svih kantonalnih MUP-ova, FUP-a, MUP-a RS, OSA-e i SIPA-e kako bi se saga o pronalasku Edina Gačića privela kraju.

Nakon osam dana mukotrpne potrage odbjegli je danas u poslijepodnevnim satima konačno lociran u naselju Košćan kod Hadžića, gdje su ga nakon kratkotrajne razmjene vatre uspjeli likvidirati pripadnici Sektora za specijalnu podršku MUP-a KS.

Područje gdje se krio Edin Gačić (Foto: H. M./Klix.ba)
Područje gdje se krio Edin Gačić (Foto: H. M./Klix.ba)

Podsjećamo da je Edin Gačić ranije bio na izdržavanju dugogodišnjih zatvorskih kazni zbog teških ubistava. On je 1998. godine likvidirao Ismeta Gunića, predsjednika Udruženja Banjalučana u Zenici, kojeg je ubio nožem, šarafcigerom, daskom ormara i grijalicom i za taj zločin je bio osuđen na 14 godina zatvora. Međutim, on je 2002. godine tokom dopusta izvršio i ubistvo majke Sifete, za koje je dobio dodatnih 20 godina zatvora.

No, ubrzo je Edinu Gačiću kazna zatvora objedinjena na 20 godina te je ovaj tada dvostruki ubica pušten na slobodu 2017. godine i to nakon odslužene tri četvrtine zatvorske kazne.

Radost policajaca nakon riješenog slučaja (Foto: M. O./Klix.ba)
Radost policajaca nakon riješenog slučaja (Foto: M. O./Klix.ba)

Prema nalazima psihijatara, Edin Gačić je opisan kao bolesnik koji pati od poremećaja ličnosti šizoidnog paranoidnog tipa te da je boravkom na odjelu KPZ-a došlo do evidentnog ispoljavanja abnormalnosti ličnosti sa svim elementima paranoidne slike. Osim toga, vještaci su došli do zaključka da je on bio i "vjerski fanatik koji je izuzetno borben i uporan u zastupanju određenih ideja i koji smatra najvećim grijehom neizvršenje svojih ideja bez obzira na to koliko devijantne bile".

Kako god, stanovnici glavnog grada BiH, Konjica i okolnih mjesta konačno mogu na miru spavati bez bojazni od mogućeg susreta s okrutnim ubicom Edinom Gačićem koji je u proteklih osam dana sve do danas bio jedan korak ispred tragača.