Vijeće ministara BiH
0

Retorika u BiH mora biti prilagođenja evropskom putu BiH

FENA
Vijeće ministara BiH danas je na petoj tematskoj proširenoj sjednici u Banjoj Luci, na kojoj će učestvovati predsjednik Vlade RS-a Milorad Dodik i predsjednik Vlade FBiH Nedžad Branković, analiziralo obaveze iz Akcionog plana o Evropskom partnerstvu i Izvještaj o napretku u BiH, te zaključilo da retorika u BiH mora da bude prilagođenja cilju, a to je ubzanje evropskog puta BiH.

Zaključeno je i da se posveti pažnja tom izvještaju, a zatim i održi zajednička sjednica kako bi se planirale aktivnosti na ubrzanju evropskog puta BiH, rekao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić, koji je danas uručio entitetskim premijerima Izvještaj o napretku u BiH koji je jučer predstavila Evropska komisija u BiH.

Na sjednici su razmatrane sve obaveze iz Akcionog plana, podijeljenje u tri grupe, od kojih su jedna zakonodavna aktivnost za ovu i narednu godinu pa do 2012.godine, zatim izgradnja institucija koje bi trebalo da ponesu to evropsko partnerstvo, a razmatrane su i sve dileme koje su postojale u vezi s tim na svim nivoima vlasti.

Špirić je kazao da je zajednički zaključeno da će Vijeće ministara BiH jednom mjesečno prolaziti kroz postavljene obaveze, a najmanje jednom u tri mjeseca sastajat će u ovom sastavu da bi postigli željenu dinamiku na evropskom putu BiH.

Postignuta je i saglasnost da se mora pojačati korenspondencija između entitetskih vlada kako bi ono što je koordinaciona uluga državi i Vijeću ministara BiH dobilo puni zamah.

„Nema mnogo zakonskih projekata u kojima kasnimo kada je u pitanju ova i naredna godina, čak ima i onih zakonskih rješenja i obaveza iz 2009.godine koji su već završeni. Nema institucionalnog kašnjenja, tj. ne kasni se s formiranjem nijedne institucije koja je bila predviđena za ovu godinu, a u razvoju su institucije koje treba da ponesu taj proces u 2009.godini“, rekao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

Dodao je da ne postoji nijedna stavka na kojoj nije moguće postići progres, a taj progres ne znači vanustavno djelovanje ili prijenos nadležnosti, već da se osigura bolja komunikacija različitih nivoa vlasti.

Naglasio je da će se o određenim stvarima u vezi s Akcionim planom još nastaviti razgovarati.