Odluka iz 2009.
72

Restoran Una: Sportske terene smo postavili zakonski, u dogovoru sa Univerzitetom u Sarajevu

N. V.
Iz restorana Una koji je nedavno uklonjen prema rješenju inspekcije, demantovali su navode rektora Univerziteta u Sarajevu Rifata Škrijelja da objekti nisu bili postavljeni u dogovoru sa Univerzitetom.

Oni ističu odluku iz 2009. godine Univerziteta u Sarajevu kojom im se daje u zakup prostor kako bi postavili montažne otvorene sportske terene. Odluka je na godinu dana sa mogućnosti produžavanja.

"Povodom navoda rektora da smo postavili terene i izvršili popravak objekta bez saglasnosti Univerziteta u Kampusu mi dostavljamo relevantne dokaze da to nije istina. Naša firma je izvršila popravak starog objekta i napravila sportske sadržaje 2010. godine, a od tada nije pravila nikakve građevinske izmjene na cjelokupnom prostoru koji je predmet zakupa. Objekat koji smo mi koristili nije ilegalno izgrađen i nismo ga mi izgradili. Radi se o postojećim građevinama iz bivše kasarne, kao što su i sve zgrade koje se trenutno nalaze u kampusu", precizirali su iz restorana Una.

Oni još dodaju kako je sportski centar Una svakim radnim danom, osim vikendom, u periodu od 07:00h do 17:00h potpuno besplatno davao svoje terene na korištenje studentima.

"Mnogi studenti su povodom završetka studiranja organizovali proslave u restoranu Una po umanjenim cijenama u odnosu na našu standardnu ponudu. Firma Graphic Car d.o.o. se nije obavezala za takvu praksu već smo to uradili upravo zbog dobrobiti studenata, te su nam zbog toga mnogi fakulteti i sam rektorat dali zahvalnice za takav doprinos", kazali su.

Na kraju naglašavaju da je rušenjem objekata načinjena šteta svima.

"Šteta je načinjena nama, gradu, a i samom univerzitetu, jer livada ne zapošljava radnike i ne plaća poreze kao ni najam", poručili su.