Oštra kritika
118

Rešidat: Himna Vlade FBiH može biti pjesma "Niti metar niti milimetar", otuđili su se od parlamenta

S. H.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Zastupnik Demokratske fronte u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Samer Rešidat iznio je oštru kritiku na račun vlasti u ovom entitetu, a naročito kada je u pitanju odnos prema turizmu.

Na početku svog obraćanja današnje sjednice Parlamenta kazao je da se u turizam dobro razumije te da ne shvata kako su do sada vlast u Federaciji, ali i kantonima uzimali pohvale za rast broja turista.

Naglasio je da se godinama čeka na usvajanje zakona o turizmu, turističkim zajednicama i zakona o ugostiteljstvu, ali da uvijek "zapne".

"Govorimo o porastu turista. Iz godine u godinu se govori da federalna, ali i kantonalna vlast dovodi turiste. Turiste su dovele privatne firtme, realni sektor koji je tražio, reklamirao i promovorao BiH. Vlast nije ništa uradila i nemaju tu zaslugu. Turizam je rastao, a kada je doživio kolaps vlast je digla ruke od tih ljudi, turistički radnici su pred promjenom te branše. Ostavljeni su na cjedilu. Mi pokušavamo napraviti neki pomak, ali nailazimo na nerješive probleme", istakao je Rešidat.

Naglasio je da Federalna vlada nema nikakve zasluge u turizmu, već samo privatni sketor.

Kritikovao je i loš odnos prema kulturi i kulturnim institucijama.

"Korona nam je otvorila oči da vidimo kakva je vlast u pojedinim ministarstvima. Možemo reći da se Vlada otuđila od Parlamenta. Predlažem da himna ove vlade bude pjesma Željka Joksimovića 'Niti metar niti miliometar'", zaključio je Rešidat.