|

Republika Srpska najavljuje ofanzivnu borbu protiv virusa, kreće masovnije testiranje

Republika Srpska najavljuje ofanzivnu borbu protiv virusa, kreće masovnije testiranje
84
F
FENA
24.3.2020. u 19:40
76
komentara
84

dijeljenja
Republika Srpska najavljuje ofanzivnu borbu protiv virusa, kreće masovnije testiranje Ministar Alen Šeranić
Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić najavio je večeras, kako je naveo, ofanzivniju reakciju na koronavirus, što podrazumijeva i potrebu masovnijeg testiranja. Također, kazao je da će osobe koje su pozitivne biti prebačene u Studentski centar.
Pojasnio je da će biti vršena jasna trijaža negativnih od pozitivnih osoba, onih s lakšom kliničkom slikom od srednje teških i teško oboljelih.

Masovnija testiranja će, kako je naveo, biti rađena s ciljem da se utvrdio status negativnih i svi onih koji su bili u kontaktu s onima koji su pozitivni na taj virus.

"Pripremamo se na taj scenario s obzirom da smo nabavili određenu količinu testova putem Instituta za javno zdravstvo i Univerzitetsko kliničkog centra (UKC). U ovoj sedmici očekujemo 1.500 do 2.000 testova te još krajem sedmice i donaciju UNDP-a, zajedno s 25.000 koje planiramo nabaviti u narednoj sedmici", rekao je entitetski ministar zdravlja.

Očekuje da će biti rađeno više od 200 testova dnevno.

Najavio je da će biti testirani svi oni, koji su kroz epidemiološku anamnezu označeni kao kontakti osoba koje su bile pozitivne.

Istovremeno, već od sutra bit će osiguran karantinski smještaj za sve pozitivne osobe, a u Banjoj Luci su za to predviđena dva paviljona Studentskog centra, koja su ranije ispraženjena i daju sve mogućnosti da se potpuno isprati dalje stanje zaraženih, čiji članovi porodica će biti razdvojeni i također testirani.

Šeranić uvjerava i da je izvjesna nabavka još 20 respiratora te da ih trenutno u RS-u ima 12, u UKC-u 11 i jedan u Bijeljini.
Prijavi grešku


Komentari (76)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...