Općinski sud donio pet presuda
64

Republika Srpska mora isplatiti odštetu žrtvama opsade Sarajeva

Anadolija
Ratno Sarajevo
Ratno Sarajevo
Općinski sud u Sarajevu donio je još dvije presude prema kojima Vlada Republike Srpske mora isplatiti odštetu za Sarajlije koje su tokom rata izgubile najbliže članove porodice, potvrdio je za agenciju Anadolija (AA) Esad Hrvačić, advokat koji zastupa porodice ubijenih civila i žrtve rata.

Zajedno s presudama donesenim u julu i augustu, sada postoji pet prvostepenih presuda prema kojima Republika Srpska mora platiti odštete žrtvama 44-mjesečne opsade Sarajeva.

"U konkretnim slučajevima se radi od po 30 tužitelja za određeni broj poginulih članova porodice. Važno je to što sud donosi prvostepene presude gdje udovoljava tužbenim zahtjevima", kratko je za AA kazao advokat Hrvačić.

Predsjednica Unije civilnih žrtava rata Kantona Sarajevo Senida Karović tvrdi da su u tom Udruženju "sretni i zadovoljni", jer sud 20 godina od početka agresije na Bosnu i Hercegovinu počinje dokazivati istinu.

"Mi smo zadovoljni. Nismo drugačije ni očekivali. Primjerice presuda komandantu Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske (VRS) Dragomiru Miloševiću jasno ističe granatiranje, ubijanje i ranjavanje građana Sarajeva. Sud je temeljito obrazložio svaku presudu. Jedna presuda izrečena je na 11 strana, što dovoljno govori o argumentaciji. Završeno je jako puno ročišta i mi i u narednim sedmicama očekujemo još više sličnih presuda u korist građana Sarajeva", kazala je Karović za agenciju Anadolija.

Prema presudama, porodice žrtva bi za smrt djeteta, odnosno za smrt roditelja od Republike Srpske trebali dobiti od po 20 hiljada KM. Naglašavaju da im novac u ovakvim slučajevima nije bitan, ali jeste to da se za svakog Sarajliju pojedinačno konstatira da je stradao od agresorske granate, a što je nakon ovakvih presuda nesporno.

Zanimljivo je, ističe Karović, da iz Pravobranilaštva Republike Srpske, bježeći od odgovornosti, konstantno tvrde da je taj entitet nastao Dejtonskim sporazumom, što je suprotno stavovima vlasti Republike Srpske na čelu s Miloradom Dodikom koje stalno insistiraju da su slijednici Republike Srpske koju je osnovao Redovan Karadžić 1992. godine.

To dokazuje i činjenica da su ove godine spektakularno proslavili 20 godina Republike Srpske, u isto vrijeme kada je u Sarajevu i ostatku BiH obilježena godišnjica početka agresije na ovu zemlju.

Advokat Hrvačić se u tužbama stalno pozivao na činjenicu da je Haški tribunal (ICTY) izrekao pravomoćne presude bivšim komandantima Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske (VRS) Stanislavu Galiću, odnosno Dragomiru Miloševiću, koji su osuđeni na doživotni zatvor, odnosno kaznu od 29 godina zatvora zbog "terora nad civilnim stanovništvom Sarajeva".

Po mišljenju pravnog zastupnika žrtava, presuda Galiću i Miloševiću podrazumijeva da svaki građanin Sarajeva koji je proveo rat u opkoljenom gradu ima pravo da tuži Republiku Srpsku, jer je prošao kroz neviđenu torturu. Kako je Dejtonskim sporazumom Republika Srpska prihvatila kontinuitet ratne RS, a krivična djela opsade Sarajeva provodila Vojska RS, odgovornost tog entiteta je neupitna.

Po Statutu Haškog tribunala, djela koja su nastupila zbog nehumanog ratovanja ne zastarijevaju, kao ni šteta koja nastupi uslijed tih krivičnih djela.