"RS je nadležna"
70

Republika Srpska koči uspostavljanje jedinstvenog broja za hitne situacije

SRNA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Ministarstvo saobraćaja i veza Republike Srpske traži da se Nacrt zakona o dopunama Zakona o komunikacijama BiH povuče iz procedure jer je neprihvatljiv za taj entitet, a naročito stav koji se odnosi na uvođenje jedinstvenog evropskog broja za hitne situacije - 122, rečeno je Srni u ovom ministarstvu.

"Smatramo da predloženi stav 7 člana 27a tog akta nije prihvatljiv, jer isključuje entitete i Brčko distrikt iz učešća u donošenju podzakonskih akata koji uređuju njihove poslove i radne zadatke za koje su nadležni", navode u Ministarstvu.

Iz resornog ministarstva ističu da je to u suprotnosti sa članom 14 Zakona o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih ili drugih nesreća u BiH, kojim se definiše obaveza saradnje i koordinacije Ministarstva sigurnosti BiH sa nadležnim entitetskim organima u oblasti zaštite i spašavanja, kao i sa Zakonom o zaštiti i spasavanja u vanrednim situacijama, te predstavlja prenošenje nadležnosti.

Ministar saobraćaja i veza RS Neđo Trninić rekao je Srni da je uvođenje jedinstvenog evropskog broja za hitne situacije - 112 entitetska naležnost, jer se operateri javnih telekomunikacionih usluga, kao i operativni centri i infrastruktura za hitne situacije nalazi na teritoriji entiteta, što je u skladu savažećim Zakonom o zaštiti i spasavanja u vanrednim situacijama.

"Mišljenja smo da uvođenje jedinstvenog evropskog broja za hitne situacije - 112 treba zakonski urediti u skladu sa ustavnom, uvažavajući nadležnosti entiteta i važećih zakona", naveo je Trninić.

Vijeće ministara je na jučerašnjoj sjednici razmatrao Nacrt zakona o dopunama Zakona o komunikacijama BiH.