Utvrđuje se protokol
0

Republika Srpska će u julu raditi veliko serološko testiranje na koronavirus

N. V.
Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba
Dekan medicinskog fakulteta u Foči Dejan Bokonjić je kazao da će najvjerovatnije u julu biti sprovedeno veliko serološko testiranje stanovništva. U Federaciji BiH je planirana ista aktivnost, ali nije poznato kada.

Bokonjić je za Nezavisne novine rekao da će biti sprovedeno testiranje na reprezentativnom uzorku od 5.000 do 6.000 stanovnika, a da će do kraja ovog mjeseca resorno entitetsko ministarstvo utvrditi protokol i metodologiju testiranja.

Portparol Ministarstva zdravlja FBiH kazao je da će u ovom entitetu biti sprovedeno slično testiranje, da su u toku pripreme, ali da se ne zna još uvijek kada će početi.

"Cilj nam je da se kroz ovu vrstu populacijskih istraživanja utvrdi procenat populacije koji je imao koronavirus, a da toga nisu bili svjesni", rekao je on.

Dirketor Medicinskog fakulteta u Foči dodao je da će rezultati ovog testiranja dati uvid u to kako reaguju antitijela, koliko traje imunitet, da li se ponovo mogu razboljeti oni koji su jednom bili zaraženi obzirom na to da tu grupu testiranih planiraju pratiti u slučaju drugog vala zaraze.

Pojašnjeno je i da se ljudi neće moći dobrovoljno prijaviti zbog toga što je potreban nasumičan uzorak kako bi se došlo do što tačnijih podataka.