"Ka boljoj Evropi"
0

Republika Kipar podržava BiH na putu ka EU

FENA
Ministrica vanjskih poslova Republike Kipar Erato Kozakou Marcoullis izjavila je danas u Sarajevu da će njena zemlja, koja je preuzela predsjedavanje Evropskom unijom (EU), pružiti maksimalnu podršku Bosni i Hercegovini na putu približavanja članstvu u EU, te pozvala bh. lidere da istraju na reformama neophodnim za podnošenje kredibilne aplikacije EU.

"Proširenje EU je visoko na listi prioriteta Republike Kipar tokom njenog predsjedavanja", istaknula je kiparska ministrica vanjskih poslova nakon susreta sa zamjenikom predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrom vanjskih poslova BiH Zlatkom Lagumdžijom.

Ministrica Marcoullis vjeruje da će se politički lideri u BiH maksimalno angažirati na ispunjavanju obaveza proisteklih sa sastanka na visokom nivou o pristupanju Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji održanog u Bruxellesu 27. juna.

"To je veoma važan korak s obzirom na to da će omogućiti podnošenje kredibilne aplikacije za članstvo BiH u EU tokom predsjedavanja Republike Kipar", kazala je ministrica Marcoullis, uz napomenu da će njenoj zemlji biti čast primiti tu aplikaciju.

Naglasila je, istovremeno, da je sigurna da će lideri BiH nastaviti implementaciju agende EU, budući da je to jedini put za dobrobit građana i cijele države, ocjenivši da se radi o procesu u kojem svi pobjeđuju i niko ne gubi.

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Zlatko Lagumdžija izrazio je zahvalnost Kipru za jasno iskazanu potporu BiH na putu ka EU, navodeći da je susret s ministricom Erato Kozakou Marcoullis bio prilika za sagledavanje onoga što se dešavalo u BiH, ali i u krugovima EU, a što korespondira sa slijedom aktivnosti iz mape puta sa sastanka u Bruxellesu.

Podsjetio je na dinamiku izvršavanja obaveza koje stoje pred BiH, uključujući politički dogovor u vezi s implementacijom presude Suda u Strasbourgu u predmetu Sejdić i Finci za što je rok 31. august, te da sredinom septembra slijedi tehnički sastanak između predstavnika Evropske komisije i bh. predstavnika, a u vezi s mehanizmom koordinacije koji je neophodno usaglasiti.

Lagumdžija je kiparsku ministricu vanjskih poslova detaljno informirao o preostalim obavezama BiH, navodeći da je do novembra nužno okončati ustavne reforme u obimu koji to zahtjeva EU, nakon čega bi Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju stupio na snagu, a sve s ciljem da se do kraja godine steknu uvjeti za podnošenje kredibilne aplikacije EU.

Sugovornici su razmijenili mišljenja iz domena jačanja regionalne saradnje, a u kontekstu slogana "Ka boljoj Evropi" pod kojim se odvija kiparsko predsjedavanje EU-om.