Najmarkantniji kulturološki simbol
0

Replika zgošćanskog stećka krasi Trg Bosne i Hercegovine

FENA
(Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com)
Replika vjerodostojnog zgošćanskog stećka - sljemenjaka pronađenog na lokaciji Donje Zgošće kod Kaknja od danas će uljepšavati plato ispred zgrade zajedničkih institucija BiH u Sarajevu, a tim povodom priređena je svečana ceremonija na kojoj su pročitani i neki od natpisa na stećcima.

Originalni stećak, koji je po svojoj ukrašenosti najbogatiji detaljima iz tadašnjeg doba sa impresivnom težinom od 14 tona, izabran je između 70.000 drugih stećaka koliko ih je u BiH. On je u vrijeme Austro-ugarske prenesen u Botanički vrt Zemaljskog muzeja u Sarajevu, gdje se i danas nalazi.

Izrada replike zgoćanskog stećka trajala je gotovo dva mjeseca ispred Filozofskog fakulteta i dio je aktivnosti Projekta "Tajna Zgošćanskih stećaka" koji je rezultirao multidisciplinarnim istraživanjem lokacije, stećka, ali i posmrtnih ostataka pronađenih ispod jednog od najljepših stećaka u BiH.

Predsjedavajući državne Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Dubravko Lovrenović podsjetio je da ukupan projekt traje godinu dana, te da se radi o projektu koji je neobičan i nepoznat u BiH.

"Projekt nema nikakvu ideološku vrijednost ili politikantsku upotrebu, stećak je najmarkatniji kulturološki biljeg zemlje Bosne i Hercegovine. U današnje vrijeme kada smo svjedoci suprotstavljanja o političkoj koncepciji BiH, ova vrsta projekata i afirmacija kulturnih spomenika može doprinijeti uspostavljanju pozitivnih tokova u BiH", naglašava Lovrenović.

On je podcrtao da se DNK analiza posmrtnih ostataka pronađenih ispod stećka privodi kraju, ali sa sigurnošću je kazao da će se dosadašnja znanja o zgoćanskim stećcima bitno promijeniti.

Kipar Stijepan Gavrić, koji je zajedno s Nihadom Kovačevićem izradio repliku zgoćanskog stećka, kazao je danas da je rad na njemu trajao intenzivno, a kipari su se potrudili da vjerodostojno izrade svaki detalj stećka koji je ukrašen sa svih strana.

Izradu replike finansirao je Grad Sarajevo s 60.000 KM. Tim povodom prisutnim se obratio gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen koji je podsjetio da su stećci najveće blago BiH, a postavljanje stećka na Trgu BiH je upozorenje da se bh. historija ne zaboravi, ali i doprinos da stećci uđu na listu UNESCO-a kao univerzalno svjetsko blago.

U prigodnom obraćanju diplomatskom koru, predstavnicima svih nivoa vlasti u zemlji, te javnim i kulturnim radnicima, Lovrenović i Behmen još jednom su upozorili na stanje u kojem se nalazi najveći broj nekropola u BiH i pozvali na veću brigu države o ovom vrijednom kulturnom naslijeđu BiH.