BiH
0

Renzo Piano proglašen počasnim građaninom Sarajeva

Sarajevo-x.com
U nedjelju, 6. aprila 2008. godine na Dan Grada Sarajeva, u programu Svečane sjednice Vijeća Grada Sarajeva, bit će uručena povelja "Počasni građanin Grada Sarajeva" Renzu Pianu, jednom od najuglednijih arhitekata našeg vremena.

Proglašenjem Renza Piana za počasnog građanina Sarajeva ovom uglednom arhitekti odaje se priznanje za deceniju sudjelovanja u Projektu Ars Aevi na stvaranju Muzeja/Centra savremene svjetske umjetnosti u Sarajevu i na internacionalnoj promociji Sarajeva kao mjesta susreta najznačajnijih umjetnika svijeta.

Renzo Piano je svjetski priznati italijanski arhitekta, dobitnik Pritzkerove nagrade za arhitekturu (Washington, 1998), koja se smatra ekvivalentom za Nobelovu nagradu u ovoj oblasti, zlatne medalje Kraljevskog britanskog instituta za arhitekturu (London, 1989), zlatne medalje Međunarodnog saveza arhitekata (Berlin, 2002), zlatne medalje Američkog instituta za arhitekturu (2008), i mnogih drugih prestižnih priznanja.

Renzo Piano je rođen u Đenovi 1937. godine, gdje se i danas nalazi jedan od centara njegovog ateljea – Renzo Piano Building Workshop – pored onih u Parizu i Njujorku. Studirao je, a zatim i bio profesor na čuvenom univerzitetu Politecnico di Milano. Od 1965. do 1970. godine sarađivao je sa arhitektima Lousiom Kahnom u Filadelfiji i Z. S. Makowskim u Londonu.

U periodu od 1971. do 1977. godine, imao je zajednički studio sa Richardom Rogersom, sa kojim je 1977. godine realizirao kapitalni projekt Centre Georges Pompidou u Parizu, kojim je utemeljen koncept muzeja savremene umjetnosti.

Osobnost njegovog zrelog stila su karakteristične elegantno oblikovane strukture, poput IBM-ovog putujućeg paviljona i Internacionalnog aerodroma Kansai na nasutom ostrvu pored Osake. Berlin mu je povjerio rekonstrukciju i izgradnju novih dijelova Postdamer Platza. U 2002. godini otvoren je njegov Auditorium – Parco della Musica u Rimu, koji se smatra najvećim i najspektakularnijim koncertnim centrom u Evropi.

Renzo Piano je danas poznat kao arhitekta muzeja, gdje, pored pariškog Beaubourga, u svoje projekt ubraja prestižne centre poput Menil Collection (Houston), muzej Fondacije Beyeler (Basel), Paul Klee Zentrum (Bern), Nasher Sculpture Center (Dallas), High Museum of Art (Atlanta), Cy Twombly Gallery (Houston), i u 2008. godini otvoreni LACMA - County Museum of Art (Los Angeles).

Aktuelni projekti Renza Piana uključuju Shard Skyscraper – London Bridge Tower, najviši objekat u Londonu, neboder New York Timesa u Njujorku, novi kompleks nacionalne opere i biblioteke u Atini, a njegovi projekti odabrani su i za Whitney Museum of American Art u Njujorku i druge značajne svjetske institucije savremene umjetnosti.

Renzo Piano je, 1998. godine, tada u ulozi ambasadora dobre volje UNESCO-a, prihvatio poziv generalnog direktora Ars Aevi Envera Hadžiomerspahića da projektuje budući sarajevski muzej savremene umjetnosti koji će bosanskohercegovačku prijestolnicu dovesti na mapu najznačajnijih evropskih centara savremene umjetnosti i arhitekture. Renzo Piano je potvrdio da je Projekt Ars Aevi izraz internacionalne kolektivne volje u kojem želi učestvovati, ne samo kao arhitekta, nego kao aktivni akter ovog projekta, zajedno sa preko 160 prestižnih umjetnika iz svih dijelova svijeta koji su utemeljili jednu od najznačajnijih kolekcija savremene svjetske umjetnosti u Evropi.

Kako bi potvrdio ozbiljnost svoje namjere i entuzijazam za ovaj projekat, Renzo Piano je više puta boravio u Sarajevu u pripremi izrade projekta, a sam je projektovao i sa svojim partnerima finansirao izgradnju pješačkog Mosta Ars Aevi koji građane uvodi na lokaciju budućeg muzeja. Projekt Renza Piana za Muzej/Centar savremene svjetske umjetnosti Ars Aevi u Sarajevu promoviran je u 2006. godini u kojoj je Kanton Sarajevo zaključio višegodišnji proces rješavanja imovinsko-pravnih odnosa lokacije Ars Aevi. U 2007. godini Ministarstvo vanjskih poslova Italije i Region Toskana potvrdili su svoju namjeru da učestvuju u formiranju fondova za izgradnju prvog bloka Muzeja/Centra Ars Aevi.

Spoj vrhunskih nivoa arhitektonskog projekta Renza Piana i vrijednosti Kolekcije Ars Aevi uz podršku Vlade Italije, UNESCO-a i adekvatan odgovor institucija Grada Sarajeva, Kantona Sarajevo, Federacije Bosne i Hercegovine i Države Bosne i Hercegovine imat će snažan potencijal u promociji Sarajeva i Bosne i Hercegovine kao najsnažnijeg centra savremene svjetske umjetnosti u jugoistočnoj Evropi.

Proglašenjem Renza Piana za počasnog građanina Sarajeva ovom uglednom arhitekti odaje se priznanje za deceniju djelovanja na stvaranju Muzeja/Centra savremene svjetske umjetnosti u Sarajevu i na internacionalnoj promociji Sarajeva kao mjesta susreta najznačajnijih umjetnika svijeta u izgradnji novog internacionalnog imidža Sarajeva i Bosne i Hercegovine.