{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Renzo Piano počasni građanin Sarajeva

F
18.3.2008. u 13:15
1
0
Renzo Piano počasni građanin Sarajeva
1
Renzo Piano počasni građanin Sarajeva
Foto: Time
Gradsko vijeće Grada Sarajeva proglasilo je na današnjoj sjednici počasnim građaninom Sarajeva Renza Piano, arhitektu i ambasadora dobre volje UNICEF-a.
Nagradu će dobitniku uručiti gradonačelnica Sarajeva na svečanoj sjednici Gradskog vijeća 6. aprila u 20.00 sati u Narodnom pozorištu.

Arhitekt Renzo Piano je krajem 1998. godine prihvatio poziv generalnog direktora Ars Aevi Envera Hadžiomerspahića da projektuje prvi nukleus budućeg arhitektonskog kompleksa - Muzeja savremene umjetnosti.

Piano je posjetio Sarajevo u junu 1999. u dane inauguracije izložbe na kojoj su u Centru Skenderija prvi put bila predstavljena djela svih do tada formiranih nukleusa Kolekcije Ars Aevi. On je tada ozvaničio svoju odluku da u ulozi ambasadora dobre volje UNESCO-a projektuje ovaj objekt bez naknade.

U junu 2000. na susretu osnivača Kolekcije Ars Aevi u Sarajevu Piano je predstavio idejne skice svog objekta i u prisustvu gradonačelnika Sarajeva postavio zastave Projekta Ars Aevi na četiri granična ugla terena budućeg Muzeja/Centra.

Projekt Muzeja savremene umjetnosti Ars Aevi u Sarajevu koji Renzo Piano vodi u saradnji s UNESCO-om je zamišljen da bude simbol kulturnog i arhitektonskog ponovnog rođenja Sarajeva poslije višegodišnje destrukcije.

Lokacija Muzeja je određena u središtu grada, 200 metara od objekta institucija BiH, i okrenuta prema rijeci Miljacki koja ide paralelno s ulicom Zmaja od Bosne.

Zamislio je da pješački most, koji je već izgrađen, na osnovi ovog projekta povezuje naselje Grbavica s Muzejom.

Na dan obilježavanja desete godišnjice Projekta Ars Aevi 23. juna 2002. on je simobolično inaugurirao početak izgradnje Mosta Ars Aevi koja je izvedena u saradnji s Renzo Piano Building Workshop i italijanskim partnerima i kome je Renzo Piano Building Workshop bio sponzor. Most je otvoren za građane Sarajeva 29. septembra 2002. godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li izaći na oktobarske izbore?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: