{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Renzo Piano odobrio obnovu mosta Ars Aevi

S
15.4.2009. u 22:59
0
24
Renzo Piano odobrio obnovu mosta Ars Aevi
0
Renzo Piano odobrio obnovu mosta Ars Aevi
Foto: Dejan Vekić
Slavni italijanski arhitekta Renzo Piano, koji je projektovao pješački most Ars Aevi u Sarajevu, dao je odobrenje da se uradi potpuna rekonstrukcija ovoga mosta, nakon što su kantonalne vlasti nabavile odgovarajući materijal na izričiti zahtjev umjetnika.
Arhitekta svjetskog glasa, u ulozi ambasadora dobre volje UNESCO-a, bez novčane naknade projektovao je prvi objekat kompleksa Muzeja savremene umjetnosti i poklonio ga građanima Sarajeva.

Piano je okupio italijanske partnere koji su, u saradnji sa Renzo Piano Building Workshopom, finansirali njegovu izgradnju. Most je 29. septembra 2002. godine stavljen na raspolaganje građanima i od tada ima veliku kulturološku i upotrebnu vrijednosti.

No, vremenom su na mostu nastala brojna oštećenja i građani su tražili hitnu rekonstrukciju. Projekat obnove preuzela je Direkcija za ceste Kantona Sarajevo, no renomirani ahitekta nije dao saglasnost za upotrebu čelika kao materijala za rekonstrukciju mosta.

Inače, pješački most koji spaja Vilsonovo šetalište i naselje Grbavica, prema zamisli Piana, napravljen je isključivo od drvenih greda i metalnih nosača.

"Sada kad smo nabavali sav potreban materijal i dobili odobrenje arhitekte, možemo najaviti da će radovi početi već u maju. Troškove obnove će snosti kantonalna Direkcija za ceste, koja je za ovaj projekat izdvojila 280.000 KM", kazala je za naš portal Alma Zilić, stručna savjetnica u Direkciji za ceste KS.

Renzo Piano, jedan od najpoznatijih i najtraženijih arhitekata današnjice, projektovao je poznate građevine kao što su Centar Georges Pompidou u Parizu, Međunarodni aerodromski terminal Kansai na ostrvu u Osaki, kulturni centar Jean-Marie Tjibaou u Novoj Kaledoniji, Centar Paul Klee u Bernu ili Auditorium Parco della Musica u Rimu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: