Nakon pogibije Ajle Adžović
0

Renzo Daviddi: Romi u BiH su u teškoj situaciji i treba im pomoći

FENA
Renzo Daviddi
Renzo Daviddi
Zamjenik šefa Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Renzo Daviddi uputio je pismo ministru za ljudska prava i izbjeglice BiH Safetu Haliloviću, premijeru Hercegovačko-neretvanskog kantona Denisu Lasiću i načelniku opštine Čapljina Smiljanu Vidiću u kom skreće pažnju na teške životne uslove 31 pripadnika romske populacije, uključujući i 14 djece, smještenih u naselju u blizini Čapljine.

"Nedavna tragična smrt šestogodišnje romske djevojčice Ajle Adžović, koja je poginula u požaru barake u kojoj je živjela sa svojom porodicom, užasan je primjer tragedije do koje dovode siromaštvo i isključenost iz društva i u potpunosti razotkriva nehumane uslove života u ovom kamp-naselju", izjavio je Daviddi, dodavši da se naselje nalazi u blizini deponije, te da nema osnovnih sanitarnih uslova, struje i vode.

Zamjenik šefa Delegacije pozvao je ova tri zvaničnika da se angažuju i preduzmu neophodne korake da se ugroženoj romskoj populaciji obezbijede osnovni uslovi za život, uključujući i adekvatan smještaj. Evropska unija doznačila je 2,5 miliona eura iz fondova Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA) 2011. za provođenje Akcionog plana za rješavanje problema Roma, čime bi se trebalo pomoći marginalizovanim romskim zajednicama, saopćeno je iz Delegacije Evropske unije u BiH.