Sarajevo
78

Rent-a-car agencije vozila parkiraju na javnom parkingu bez dozvole, a stanari plaćaju kazne

M. N.
Nekoliko rent-a-car firmi parkira na ovom parkingu
Stanari sarajevske ulice Šefika Dorića već danima ne mogu parkirati svoja vozila na javni parking kod svoje zgrade zbog privatnih firmi koje svoja vozila za iznajmljivanje izlažu upravo na tom parkingu.

Javni parking se nalazi prekoputa ulaza na Međunarodni aerodrom Sarajevo i zbog toga je "odlična lokacija" za ove firme, iako neke od njih regularno plaćaju parking i na aerodromu.

Ogorčeni stanari obratili su se i Općini Novi Grad zbog ovog problema koji ih je i skupo koštao, jer su bili prinuđeni da svoja vozila parkiraju na trotoarima ispred ulaza ili u ulici koja je jednosmjerna, zbog čega su u više navrata tokom protekle dvije sedmice dobili kaznu za parkiranje.

Iz Općine Novi Grad kazali su nam kako nisu izdali bilo kakve saglasnosti i odobrenja za zauzimanje javne površine na ovoj lokaciji, a iz Ministarstva saobraćaja KS da također nisu izdali nikakvo odobrenje jer je ta ulica u nadležnosti Općine.

Vozila parkiraju radnici više rent-a-car firmi čije su male naljepnice postavljene na vratima vozila.

Stanari su nam rekli da se u ovoj neugodnoj situaciji nalaze skoro dva mjeseca, a da na njihovom parkingu osvanu luksuzni automobili i kombiji, nekad ih bude i 50-ak. Redovno viđaju mušterije koje dođu da preuzmu automobile.

"Mi parking tražimo po pola sata jer više ne smijemo parkirati na cestu s obzirom na to da smo dva dana zaredom dobijali kazne. Obratili smo se Uredu načelnika Općine Novi Grad pismenim putem i uputili molbu da regulišu taj javni parking kako bi se stanarima omogućilo da parkiraju svoja vozila. Nadamo se da će ovaj problem biti riješen", kazala je jedna od stanarki.

Kako ističe drugi stanar, policijski službenici su im kazali kako se nemoćni i da ne mogu ništa uraditi jer je riječ o javnom parkingu.

"Jeste riječ o javnom parkingu, ali za fizička lica, a ne pravna koja trebaju plaćati najam jer na tom istom parkingu ostvaruju profit", kazao nam je stanar ove ulice.

Zbog toga su pokrenuli peticiju koju će uputiti mjesnoj zajednici i Općinskom vijeću Novi Grad Sarajevo.