Izgradili ga građani
47

Renoviranje Centra za kulturu: Mladi u Zavidovićima dobijaju mjesto za realizaciju ideja

Piše: M. N.
JU Centar za kulturu Zavidovići uskoro dobija novo ruho. U toku je izgradnja konferencijske sale koja se gradi zahvaljujući sredstvima Republike Turske, Općine Zavidovići i samog Centra.

Trenutno se vrši i postavljanje stolarije na jednom dijelu centra, dok je tokom protekle godine mnogo urađeno na uređenju enterijera zgrade. Ukupna vrijednost projekta je 48.000 KM, a kraj radova se očekuje krajem jula ove godine. Nakon njih, slijedi presvlačenje stolica u kinosali.

"Ovo je jedina kulturna ustanova u gradu koja se bavi organizacijom svih kulturnih sadržaja. Realizacijom ovog projekta će se zasigurno proširiti repertoarski sadržaj Centra za kulturu. Mladi će dobiti jedan prostor gdje će imati priliku u narednom periodu biti inicijatori i realizatori svojih projektnih ideja, a koje će realizirati na području svoga grada", rekao nam je Adnan Isović iz Službe za informisanje i marketing Centra za kulturu Zavidovići.

Ovaj objekt izgrađen je 1956. godine i to rukama 96 građana Zavidovića. Veliki doprinos prvom objektu dali su i radnici Krivaje koji su donirali sredstva od svojih plata, volontirali i donosili materijale za gradnju. Za ovih pola vijeka kroz prostorije Doma kulture je prošlo više miliona građana raznih dobi.

U Centru za kulturu danas se održavaju brojne predstave, razni kulturni događaji i sekcije te se prikazuju filmovi koji su aktuelni u kinima širom svijeta.