BiH
195

Remetić predao ostavke ministara Demokratske fronte u Vladi Federacije BiH

Piše: Er. M.
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Ministar trgovine u Vladi Federacije BiH Aleksandar Remetić predao je predsjedniku Federacije BiH Marinku Čavari ostavke svih ministara Demokratske fronte.

Remetić je u zgradu Predsjedništva BiH gdje se nalaze uredi predsjednika i potpredsjednika FBiH došao sam da, kako je kazao, ne pravi gužva.

Demokratska fronta izašla je iz koalicije na entitetskom nivou nakon što su HDZ BiH i SDA usvojili Uredbu o načinu imenovanja odbora u javnim preduzećima.

"Postoje ozbiljni razlozi i nedostatak jedinstva i političke podrške među članovima koalicije o budućnosti FBiH", kazao je Remetić.

On je dodao kako Demokratska fronta podržava i ostaje privržena reformama i promjenama, EU inicijativi i reformskoj agendi.

"Sve reformski zakone koji budu dolazili u parlament nećemo gledati kroz stranačke izvore. Zaista ćemo za te zakone glasati i ne idemo u ogorčenu opoziciju. Sve što ide u korist FBiH i države ćemo podržati", kazao je Remetić.

Istakao je da bili oni ili ne u Vladi Federacije BiH da se ipak pravi država.

Na pitanje šta planira dalje, Remetić je odgovorio kako bivši ministar treba da ima svoj posao i kako njega država ne treba zaposliti.

Demokratska fronta u Vladi Federacije BiH ima zamjenika premijera i ministra trgovine Aleksandra Remetića, ministra energije, rudarstva i industrije Reufa Bajrovića, ministra rada i socijalne politike Milana Mandilovića i ministricu okoliša i turizma Snježanu Soldat.

Demokratska fronta će u narednom periodu djelovati kao opozicija i, kako su ranije saopštili, njihovi sada već bivši koalicioni partneri SDA i HDZ neće imati podršku zastupnika Demokratske fronte ni u Federalnom parlamentu.