BiH
0

Rektorska konferencija BiH: Do marta usvojiti zakon o visokom obrazovanju

NINA
Sastanak Rektorske konferencije Bosne i Hercegovine održan je u četvrtak u Sarajevu pod predsjedanjem rektora Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Hasana Muratovića.

Na sastanku je razgovarano o osnivačkim dokumentima Rektorske konferencije, Statutu i Poslovniku o radu te o projektu reformi u skladu s Bolonjskom deklaracijom.

Rektori su se složili da na svim univerzitetima novu generaciju studenata treba upisati po novom sistemu i programima studija usklađenim s reformama univerziteta.

Rektori inzistiraju na što hitnijem usvajanju jedinstvenog zakona o visokom obrazovanju, najkasnije do marta ove godine, jer će u suprotnom svi univerziteti inzistirati na donošenju kantonalnih zakona, koji će omogućiti rad reformiranih univerziteta i novi sistem studiranja od početka sljedeće akademske godine.

Članovi Rektorske konferencije Bosne i Hercegovine su rektori univerziteta u Sarajevu, Tuzli, Bihaću, Zenici, Istočnom Sarajevu, te rektor Univerziteta u Mostaru i rektor Univerziteta “Džemal Bijedić” iz Mostara.