Univerzitet u Mostaru
7

Rektor Zlomušica: Govori se o autonomiji naših univerziteta, a stranke se miješaju u rad

Piše: R. D.
Elvir Zlomušica (Foto: R. D./Klix.ba)
Elvir Zlomušica (Foto: R. D./Klix.ba)
Svečanom akademijom u Centru za kulturu obilježen je 42. rođendan Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru. Rektorove nagrade dodijeljene su najboljim studentima, a plakete i zahvalnice zasluženim zaposlenicima ove važne obrazovne institucije.

Elvir Zlomušica, rektor Univerziteta "Džemal Bijedić", u svom obraćanju naglasio je značaj institucije koju vodi te podcrtao njen aktualni trenutak.

Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba

"Savremni održivi razvoj uslovljen je sposobnobnošću univerziteta da stanu u odbranu definisanih vrijednosti društva, da stanu na put odgovornosti i moralnih vrlina. Javni univerziteti u BiH kao dio društva apsorbiraju kretanja u društvu, finansijska i kadrovska ograničenja i smanjanja autonomije. Kritičari nas vide kao konzervativnu i zatvorenu sredinu, vide nas kao mjesta gdje se školuju kadrovi za biro rada i koji imaju malu i slabu odgovornost za zajednicu i društvo. Često nas provociraju pitanjem zašto akademska zajednica šuti", kazao je Zlomušica.

Rekotor je nastavio navodeći kako se u ovom periodu najviše govori o autonomiji javnih univerziteta jer očito da postoji mještanje političkih partija u rad univerziteta, što se razlikuje od jedne do druge institucije.

Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba

"S druge strane imamo sudjelovanje radnika univerziteta u političkim partijama što opet ima učinka na rad univerziteta. Sve su ovo kompleksna pitanja i traže dublju analizu cijelog društva. Kao osnov podogovora nameće se moralnost i etičnost", smatra rektor Zlomušica.

Bivši rektor Fuad Ćatović kazao je kako je važno obiljažavati rođendane, posebno kroz veliku simboliku koju je Univerzitet stvorio i prije rata, kao i teškim godinama poslije.

"Nastojat ćemo da Univerzitet "Džemal Bijedić" i dalje živi i radi, da stvara nove kadrove... Posebno smo ponosni na mlade kadrove koje smo stvorili zadnjih godina", kazao je Ćatović.

Ustamujić i Ćatović (Foto: R. D./Klix.ba)
Ustamujić i Ćatović (Foto: R. D./Klix.ba)

Bivša rektorica Elbisa Ustamujić kako se energijom i prokosom izgradio Univerzitet poslije rata, kad ni društvo nije imalo sredstava da to pomogne.

"Današnji naš akademski doseg se prije šesedeetak godina nije mogao niti zamisliti", kazala je Ustamujić.

Univerzitet "Džemal Bijedić" svoj 42. rođendan obilježio je nizom manifestacija, a za sutra je preddviđena promocija Zbornika radova.