Odblokiran proces
35

Rektor UNSA: Izvinjavam se i zahvaljujem studentima, danas je konačno počela nastava

M. A.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
U prostorijama Rektorata Univerziteta u Sarajevu danas je održana press konferencija na kojoj su se obratili rektor Rifat Škrijelj te dekani Fakulteta zdravstvenih studija, Stomatološkog i Farmaceutskog fakulteta u vezi obustave nastave na navedenim organizacionim jedinicama.

Osim navedenih, među onima koji su se javnosti obratili našli su se i prorektorica UNSA za nastavu i studentska pitanja Aida Hodžić te prorektorica za kvalitet Maida Čohodar-Husić.

Rektor Škrijelj kazao je da su na posljednjoj sjednici Senata UNSA doneseni konačni zaključci koji upotpunjuju proces otklanjanja zastoja u realizaciji nastave te je posebno izrazio zahvalnost studentima navedena tri fakulteta na strpljenju i dostojanstvenoj reakciji.

Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba

"Na sjednici Senata UNSA je saopćeno da je nastava već krenula na fakultetima koji su imali probleme s odvijanjem nastavnog procesa. Također smo donijeli set mjera kako spriječiti da se ovakve nepravedne stvari ponavljaju, tj. na proces izvođenja nastave na jednom fakultetu ne može utjecati drugi fakultet. UNSA treba da taj ugovor koji je u izradi s Kliničkim centrom u Sarajevu potpiše, ali tek kada dobijem saglasnost osnivača i kada sve strane budu saglasne. Do sada taj ugovor nije mogao potpisati ni rektor, a ni uvažena profesorica Izetbegović jer svakako imamo ograničenja koja nam to ne dopuštaju", naveo je Škriljelj.

Isto tako, kao rektor se izvinio studentima i roditeljima te je ponovio kako ovaj univerzitet nije odgovoran za nastalu situaciju.

Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba

"Što se tiče potpisivanja ugovore za koje smo prozivani, dva puta smo kolega Ajanović i ja uputili Ministarstvu obrazovanja KS od kojeg smo tražili da nam daju pravnu instrukciju za potpisivanje ugovore te finansijski osnov pošto smo prešli na trezorsko poslovanje. Nijedan fakultet UNSA ne može potpisivati ugovor niti je to zakonski omogućeno. Stalno nam se spočitava da studenti Zdravstvenih studija, Medicine i Farmacije uplaćuju fakultetima novac. Po uplatnicama možete vidjeti da sve to ide u kantonalni budžet", kazala je Arzija Pašalić, dekanesa Fakulteta zdravstvenih studija u Sarajevu te je dodala da se nije oglašavala u javnosti sve do prije dva dana kada su, prema njenim riječima, s Medicinskog fakulteta kazali kako su dekani fakulteta krivi za obustavu nastave.

Dekan Stomatološkog fakulteta u Sarajevu Muhamed Ajanović kazao je da je nastava obustavljena 24. oktobra iz razloga sadržanih u odluci nastavno-naučnog vijeća Medicinskog fakulteta.

"U toj odluci stoji da se nastava obustavlja što smo se mi odvažili sjednicu grupacije medicinskih nauka i zato što se na toj sjednici nisu našli materijali Medicinskog fakulteta. U stavu dva se govori da će se nastava nastaviti kada se ispune otklone štetne posljedice vezane za stavku jedan. Kasnije je došlo do ozbiljne zamjene teza i javnost je informirana da je nastava obustavljena ne zbog ovoga već zbog preopterećenja nastavnika s Medicinskog fakulteta", istakao je dekan Muhamed Ajanović te se zahvalio studentima na hrabrosti.