Ideje ne umiru
255

Rektor Škrijelj: Profesor Zdravko Grebo je neumorno živio ideju i viziju BiH

Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj izjavio je, povodom tragične vijesti o smrti profesora emeritusa Zdravka Grebe, da su akademska zajednica Univerziteta u Sarajevu, profesori i studenti Pravnog fakulteta pretrpjeli nenadoknadiv gubitak.

"Brojne su generacije sarajevskih studenata koje će profesora Zdravka Grebu pamtiti kao svog omiljenog profesora od kojeg su nesebično dobijali znanje, ali i jedan jedinstven i progresivan, duboko human i iskreno građanski, pogled na bosanskohercegovačko društvo", kazao je rektor Škrijelj za Klix.ba.

Naveo je da je profesor emeritus Zdravko Grebo neumorno živio svoju ideju i viziju Bosne i Hercegovine i njenog građanskog društva kroz mnogobrojne programe i inicijative, domaće i međunarodne, i učinio svoj aktivizam prepoznatljivim u regionalnim, evropskim i svjetskim okvirima.

"Svoj život i svoje djelo profesor Grebo je nesebično ugradio u bosanskohercegovačko građansko društvo u kojem nakon njegovog odlaska ostaje velika praznina", rekao je Škrijelj.

Napomenuo je da ih u ovom teškom trenutku za sarajevsku i bosanskohercegovačku akademsku zajednicu tješi pomisao da će akademska i građanska ideja profesora Grebe nastaviti da živi.

"Tješi nas pomisao da će kroz institucije i programe kao što su Centar za interdisciplinarne studije i Evropski regionalni postdiplomski program za demokratiju i ljudska prava za Jugoistočnu Evropu, čiji je pokretač bio upravo profesor Grebo, njegova akademska i građanska ideja, kroz nove generacije studenata i mladih istraživača, nastaviti da živi u našem društvu", zaključio je rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj.