{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Rekordno nizak nivo Dunava otkrio potonule nacističke brodove

5.8.2003. u 18:06
0
0
Rekordno nizak nivo Dunava otkrio potonule nacističke brodove
0
Rekordno nizak nivo Dunava otkrio potonule nacističke brodove
Rijeka Dunav je dostigala rekordno nizak nivo otkrivajući ostatke potonule nacističke riječne flote zaostale iz Drugog svjetskog rata, nakon što su nacističke snage pobjegle pred nadirućom Crvenom Armijom, tadašnjeg Sovjetskog saveza.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Nakon suše koja je zahvatila Evropu, Dunav je dostigao rekordno nizak nivo, kakav nije viđen od 1888. godine.

Alexsandar Hegedis, istraživač u Centru za multi-disciplinarne studije kaže da trenutno Dunavom protiče tek trećina normalnih količina vode.

Trenutno Dunavom protiče oko 2000 kubnih metara u sekundi što je trećina prosječnog protoka. U normalnim uvjetima, u ovo doba godine Dunavom protiče 6 hiljada kubnih metara vode u sekundi, kaže gospodin Hegedis.

Smanjeni nivo Dunava otkrio je u blizini granice Srbije i Crne Gore sa Rumunijom ostatke njemačkog nacističkog broda potpopljenog u Drugom svjetskom ratu u namjeri da zaustavi napredovanje Sovjetskih trupa rijekom. Sa još uvijek rotirajućom platform za topove, te nosačima za granate, zarđali brod je postao atrakcija za lokalno stanovništvo, kao i za turiste.

Ovaj je brod jedan od 130 nacističkih brodova natovarenih eksplozivom i potopljenih pred nadiranjem Sovjetske Crnomorske flote, kako stoji u Srbijanskom nautičkom i turističkom vodiču za Dunav.

Ribari kažu da su neki od brodova izvučeni iz rijeke kada su tadašnja Jugoslavija i Rumunija počeli izgradnju brane Djerdap, prije 30 godina. Međutim na destine drugih, uključujući brod bolnicu, ostali su pod vodom. Ribari kažu da brodovi nisu predstavljali veliku prepreku za plovidbu, ali da je Srbijanski brod, koji je plovio izvan kursa, prije nekoliko godina udario u ostatke jednog potonulog nacisitičkog broda.

Dunav koji plovi korz deset evropskih država je glavna arterija za riječni transport koji je sada otežan njegovim najnižim nivoom u posljednjih 160 godina.

Sjećanje na Hirošimu

06.08.2003. u 16:39
Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: