BiH
99

Rekordna sezona za Nacionalni park "Una": 20 posto više turista iz cijelog svijeta

Piše: M. Ć.
(Foto: Klix.ba)
U prvih osam mjeseci ove godine, Nacionalni park "Una" bilježi rekordne rezultate, tako da je broj posjetilaca za 20 posto veći nego u prošloj sezoni, koja je također bila rekordna.

Rijeka Una i njeni slapovi sve češće su na listi potencijalnih turističkih destinacija, a brojni parametri ukazuju na to da rastu interesi posjetilaca i turista za područje Nacionalnog parka, kako individualnih, tako i kolektivnih.

"Kada je u pitanju evidentirani broj posjeta, 2015. godina je bila rekordna i njoj smo ostvarili 50.000 posjeta sa plaćenom ulaznicom. Već krajem augusta ove godine mi smo dostigli tu brojku i sa današnjim danom za otprilike 20 posto imamo povećanje broja posjeta u odnosu na prethodnu godinu. Tako da možemo reći da je ova godina opet rekordna", kaže u razgovoru za Klix.ba Amarildo Mulić, direktor Nacionalnog parka "Una".

Povećanje broja turista mnogo znači za Nacionalni park, ali i cjelokupnu turističku djelatnost u Unsko-sanskom kantonu, pogotovo imajući u vidu da u posljednje vrijeme nije bilo značajnijih infrastrukturnih ulaganja u područje Nacionalnog parka, za koja Mulić kaže da su prioritetna.

"Ti infrastrukturni projekti vezani su prije svega za osiguranje bolje putne komunikacije u području Nacionalnog parka, odnosno adekvatnijeg pristupa najatraktivnijim destinacijama, posebice prema Štrbačkom buku", napominje Mulić.

Kontinuiranom rastu posjete svakako doprinosi i činjenica da je sve više organizatora i turističkih agencija koje u svojoj ponudi imaju i Nacionalni park "Una".

"Turisti i posjetioci najviše dolaze iz Bosne i Hercegovine i zemalja regiona. Naravno, značajan broj turista je i iz zemalja Evropske unije, odnosno iz država koje tradicionalno gravitiraju prema ovom regionu. To su gosti iz Italije, Austrije, Njemačke, Mađarske, Češke, Slovačke i Poljske, ali dolaze nam sve više i turisti iz Francuske i Španije. Svakako, bilježimo i porast broja dolazaka turista iz arapskih zemalja, kao što su Kuvajt, Katar, Saudijska Arabija i Bahrein", govori naš sagovornik.

Kada je u pitanju prosječan broj dana koliko se turisti zadržavaju na području USK i Nacionalnog parka "Una", Mulić kaže da službene podatke nemaju, ali napominje da se turisti u našoj zemlji u prosjeku zadržavaju dva dana.