{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Rekordan broj turističkih posjeta u BiH

F
16.8.2007. u 14:45
0
0
Rekordan broj turističkih posjeta u BiH
0
Rekordan broj turističkih posjeta u BiH
Iz Turističkog udruženja u BiH danas su saopćili da se slijedom višegodišnjeg trenda stalnog rasta turističkog prometa u BiH, optimizam u pogledu rezultata za ovu godinu pokazao opravdanim. Povećanje broja dolazaka za prvih šest mjeseci ove godine u odnosu na prošlu godinu se povećao. Očekuje se da će 2007. biti nova poslijeratna rekordna godina po posjetama.
Pokazatelji o broju dolazaka i noćenja iz mjeseca u mjesec premašuju očekivanja, čemu je bez sumnje doprinijela snažna zajednička promotivna aktivnost u zemlji i inozemstvu.

Promjene u svjetskim trendovima korištenja višekratnih odmora, potraga za prirodno zdravim destinacijama, kao i aktivnost ambijentalnog, kulturno-povijesnog naslijeđa i "živih muzeja" kao što su kuće, mostovi, stara arhitektura i tradicionalno življenje, učinili su zainteresiranost za BiH sve većom.

Najviše su BiH pohodili turisti iz Srbije (29.015), Hrvatske (24.264), Slovenije (15.750), te iz Njemačke, Italije, Turske, Austrije, Francuske i SAD-a . Ukupno je zabilježeno 277.489 turista.

Najveće procentualno povećanje broja dolazaka u odnosu na prvih šest mjeseci prošle godine bilježi se kod turista iz Austrije 39,8 posto. U Republici Srpskoj povećanje broja stranih turista za šest mjeseci iznosi 23,3 posto.

Neslužbeni podaci za sedmi i osmi mjesec također su povoljni pa je tako, primjerice u julu sarajevsko područje posjetilo 17 posto više turista nego za sedam mjeseci prošle godine (66.881 ukupno).

Zadržavanje turista u Sarajevu i BiH u cjelini se kreće u prosjeku nešto više od dva dana, što je na razini turističkih zadržavanja u svim europskim i mnogo poznatijim metropolama.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: