Dugo čekanje
11

Rekonstrukciju Ledene dvorane u Sarajevu ne možemo očekivati prije 2020. godine

Piše: Selma Hodo-Petrović
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Skoro sedam godina čeka se na rekonstrukciju Ledene dvorane Centra Skednerija. Ovaj odavno zaboravljeni krov urušen je pri velikim snježnim padavinama u februaru 2012. godine.

Od tada pa do danas nije se učinilo ništa da bi se ovaj krov obnovio.

"Nažalost tačno je da nije došlo do rekonstrukcije Ledene dvorane, a najveći razlog su finansije, to jeste nedostatak sredstava za njenu obnovu i rekonstrukciju. Tek u posljednje dvije godine uspjeli smo malo stabilizirati situaciju, povećati prihode i vraćati stare dugove prema dobavljačima, redovno uplaćivati plate uz otplatu duga prema poreznoj upravi u periodu od 2014. godine do 2016. godine", rekao nam je direktor Centra Skenderija Amer Kapo.

Kapo je naglasio da svake godine, prema vlasniku, Kantonu Sarajevo šalju prijedlog za budžet u kojem je uvršten i projekt rekonstrukcije Ledene dvorane.

"Ono što je pozitivno je da je taj projekat uvršten u Javne investicije Kantona Sarajevo, i vjerujemo da će već u naredne dvije godine u budžetu biti obezbjeđena sredstva za obnovu i rekonstrukciju Ledene dvorane", rekao je Kapo.

To bi značilo da se novac za obnovu može očekivati ne prije 2020. godine, što je preteča početka rekonstrukcije.

U protekloj godini Uprava Centra Skenderija krenula je s infrastrukturalnim projektima, među kojima je i rekonstrukcija platoa, projekt uređenja dvoranje Mirza Delibašić i amfitetra Doma mladih. Međutim kada je u pitanju projekt rekonstrukcije krova Ledene dvorane najveći problem je, kako kaže Kapo, finansijski iznos koji je potreban za rekonstrukciju i obnovu.

"Prema procjenama napravljenim nakon pada krova, obnova i sanacija Ledene dvorane koštala bi oko 5 miliona KM što je nekoliko puta veći iznos od uloženih sredstava u infrastrukturu u posljedne dvije godine i to je jedan od glavnih razloga zašto dio novca nije usmjeren za njenu obnovu", kazao je Kapo.

Direktor Centra Skendera kazao je i kako se rekonstrukcija Ledene dvorane ne može raditi etapno tako da dosadašnja sredstva nisu bila dovoljna za njenu obnovu.

"Da ne bude zabune ovdje se ne radi samo o obnovi krova nego o kompletnoj rekonstrukciji jer je nakon pada urušen i dio poda same dvorane kao i nosivi elementi i instalacije", objašnjava Kapo.

Kapo je uvjeren kako će se rekonstrukcija i obnova Ledene dvorane ubrzo desiti jer je ona od velikog značaja kako za sami Centar tako i za naš glavni grad.

"Sarajevo je Olimpijski grad i zaslužuje da ima dvoranu takvog tipa. Posebno to ističemo iz razloga jer će Centar Skenderija u skorije vrijeme nabaviti mobilnu ledenu plohu od 1.800 m2 koju bi građani sigurno mogli koristiti više mjeseci u godini kada bi opet imali na raspolaganju Ledenu dvoranu", kazao je na kraju razgovora Amer Kapo.