Skupština na potezu
32

Rekonstrukcija Vlade TK na pomolu, predložena tri nova ministarstva

Piše: A. K.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Vlada Tuzlanskog kantona (TK) uskoro bi mogla doživjeti svoju rekonstrukciju, s obzirom da je na posljednjoj sjednici utvrđen nacrt Zakona o izmjenama i dopunama zakona o ministarstvima i drugim organima kantonalne uprave, koje predviđaju formiranje tri nova ministarstva.

Sve ovo bi se pred poslanicima Skupštine TK trebalo naći do kraja ovog mjeseca, a ukoliko daju "zeleno svjetlo" za očekivati je proceduru formiranja tri nova kantonalna ministarstva o kojima se priča već godinu dana.

Kako su istakli iz Vlade TK, glavni razlog za donošenje ovog zakona je racionalizacija poslova koji se obavljaju u pojedinim ministarstvima i upravnim organizacijama.

U ranijem razgovoru za portal Klix.ba premijer TK Bego Gutić je kazao da bi reorganizacijom bila obuhvaćena tri ministarstva i to Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta, Ministarstvo razvoja i poduzetništva te Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva TK.

Foto:Arhiv/Klix.ba
Foto:Arhiv/Klix.ba

Ovom koraku prethodila je analiza rada cjelokupne Vlade TK te pojedinih ministara koja je pokazala da su neka ministarstva preglomazna, odnosno da ne mogu odgovoriti zadacima zbog kojih su formirana.

Nacrtom Zakona predloženo je spajanje Ministarstva razvoja i poduzetništva i Ministarstva industrije, energetike i rudarstva u jedno, odnosno ministarstvo privrede.

Predloženo je razdvajanje Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta na dva i to ministarstvo obrazovanja i nauke te ministarstvo za kulturu, sport i mlade.

Gutić je u ranijem razgovoru kazao da bi ovakvim načinom reorganizacije veća pažnja bila posvećena oblastima sporta i kulture, a prvi put bi se institucionalizirao odnos zajednice prema mladima.

Koje političke partije bi svoje članove mogle postaviti u ministarske fotelje još uvijek je rano govoriti, a nezvanične informacije kazuju da bi novo ministarstvo kulture, sporta i mladih moglo pripasti BPS-u koji je dio kantonalne vlasti, ali bez svog resora već skoro četiri mjeseca.

Naime, član BPS-a Nermin Hodžić je u martu ove godine podnio ostavku na mjesto ministra razvoja i poduzetništva, a stranka koja ga je postavila na ovu funkciju novi prijedlog nije ponudila iako se očekivalo da to učini.

O svemu ovome konkretni razgovori mogli bi se voditi tek za nešto više od dva mjeseca, s obzirom na činjenicu da nakon usvajanja nacrta slijedi 30 dana koliko je predviđeno za javnu raspravu, a potom se zakon u formi prijedloga vraća poslanicima u Skupštini TK na razmatranje i usvajanje.