BiH
923

Rekonstrukcija ubistva Vedrana Puljića isključuje odgovornost Olivera Knezovića

Klix.ba
Hrvatski vještak balističar obavio je 3D rekonstrukciju sukoba iz 2009. godine u Širokom Brijegu prema kojoj je tehnički nemoguće da je Oliver Knezović usmrtio navijača FK Sarajevo Vedrana Puljića.

Kako javlja Index.hr, vještak Vojin Maštruko obavio je rekonstrukciju na samom terenu, služeći se dostupnim materijalima, poput fotografija snimljenih tokom sukoba 4. oktobra 2009. u kojima je Puljić ubijen, a još šest osoba ranjeno.

Ustanovio je da je tehnički nemoguće da je Knezović ispalio hitac koji je bočno u glavu pogodio Puljića jer su stajali jedan prema drugom na udaljenosti od pedeset metara.

Maštruko smatra da se pozicija s koje je ispaljen fatalni hitac nalazi 15-ak metara dalje. S tog je mjesta pucao policajac, a dosad ispitani navijači FK Sarajevo u svom su iskazu naveli da su upravo policajci po njima otvorili vatru.

Tužilac Nikša Wagner predložio je da se Maštrukov nalaz pošalje dvojici vještaka u Bosni i Hercegovini koji su izradili dokument temeljem kojeg je i podignuta optužnica protiv Knezovića. Ako i dalje ostanu pri svom, moguće je da će se tražiti izrada trećeg vještačenja.

Utvrđeno je da je Puljić usmrćen hicem iz pištolja Glock, a Glockove su imali policajce. Knezović je oružje oteo jednom policajcu te zapucao prema navijačima FK Sarajevo. Problem je, međutim, što na mjestu sukoba nije nađeno nijedno cijelo zrno kako bi se utvrdilo iz kojeg je pištolja konkretno ispaljeno. Tokom kriminalističke obrade izuzeta su 44 pištolja, a utvrđeno je da je iz njih sedam pucano, podsjeća Index.hr.

Isprva je bio osumnjičen policajac kojem je Knezović oteo pištolj. On, pak, tvrdi da nije ni pucao, već da je oružje vratio policajcu. Pobjegao je iz policijske stanice u Hrvatsku, a njegov slučaj je preuzelo hrvatsko pravosuđe. Vrhovni sud delegirao je suđenje iz Zagreba u Split pod obrazloženjem da će biti lakše napraviti rekonstrukciju u Širokom Brijegu.

Podsjetimo, Vedranov brat Igor prošle je godine u razgovoru za Klix.ba rekao kako Knezovića ne smatra krivcem za ovo ubistvo, ali i da nakon svega ne očekuje presudu ni pravog krivca pred sudom.