Građani ogorčeni
22

Rekonstrukcija sarajevske ulice Koševo još nije okončana, nadležni krive Vodovod

M. N.
Završetak radova na rekonstrukciji saobraćajnice u sarajevskoj ulici Koševo kasni nekoliko dana. Građani su ogorčeni jer se na ovom dijelu stvaraju velike gužve, pogotovo otkako je počela školska godina.
Radovi su počeli 6. juna, a trebali su biti okončani 31. augusta. za izvođenje radova zadužena je firma Grakop. Investitor je Općina Centar, a sufinansijer Direkcija za puteve KS.

Kao su nam kazali iz Općine Centar, kašnjenje je uzrokovano lošim stanjem vodovodne i kanalizacione mreže. Isto su nam potvrdili i u Direkciji puteva KS.

"Radi se o vodovodnoj i kanalizacionoj mreži za koju smo, prije nego što smo otpočeli radove dobili potvrdu iz KJKP Vodovod i kanalizacija, da je instalacija u dobrom stanju i da funkcioniše. Nažalost, kada je izvođač radova otvorio trup saobraćajnice ustanovljeno je, uz prisustvo eksperata iz KJKP Vodovod i kanalizacija, da se kompletna vodovodna i kanalizaciona infrastruktura mora mijenjati", kazao nam je stručni savjetnik za informisanje i koordinaciju Općine Centar Safet Huremović.

Ovo je poskupilo proces rekonstrukcije za više od 300.000 KM koje su zajednički morali izdvojiti Općina Centar i Ministarstvo komunalne privrede KS: Prvobitni planirani troškovi iznosili su 700.000 KM, što je Općina i izdvojila.

"Na inicijativu načelnika Općine Centar Nedžada Ajnadžića radovi se izvode u dvije smjene, odnosno do 21 sat, a sve sa ciljem da se ubrza proces i nadoknadi izgubljeno vrijeme. Načelnik Ajnadžić apeluje građane za strpljenje i istovremeno izažava žaljenje zbog nastale situacije", kazali su iz Općine Centar.

Općina Centar je prije početka radova organizovala sastanak s komunalnim io drugim javnim preduzećima (Sarajevogas, Elektrodistribucija, Bh. telekom, KJKP Park), kako bi se moguće intervencije na instalacijama realizirale u toku izvođenja zemljanih radova, a ne nakon što se položi asfaltni sloj. Nažalost, na ovom sastanku, uprkos pisanom pozivu zaprimljenom na glavnom protokolu 22. maja 2019. godine, niko od predstavnika KJKP Vodovod i kanalizacija se nije pojavio, što je na kraju i rezultiralo problemom zbog kojeg ispaštaju građani.

Iz JP Vodovod i kanalizacija Sarajevo saopćili su 2. septembra kako su u toku pripremni radovi za rekonstrukciju vodovodne mreže u ovoj ulici.

"S obzirom da će se zadržati postojeća trasa cjevovoda, do sada su izvršeni radovi na polaganju provizornog voda kako bi građani imali uredno vodosnabdijevanje tokom izvođenja ovih radova.Na ovoj dionici planirana je rekonstrukcija oko 270 metara distributivnog cjevovoda profila DN 200 mm", kazali su iz ViK-a.

Ranije su okončani radovi na rekonstrukciji dijela Bolničke ulice, između raskrsnica sa ulicama Stjepana Tomića i Patriotske lige, u dužini od 440 metara.