Nakon godinu i po radova
1.9k

Rekonstruisana tramvajska stanica u sarajevskom naselju Otoka konačno u funkciji

B. R.
U funkciji rekonstruisana tramvajska stanica u naselju Otoka (Foto: T. S./Klix.ba)
U funkciji rekonstruisana tramvajska stanica u naselju Otoka (Foto: T. S./Klix.ba)
Rekonstruisana tramvajska stanica u sarajevskom naselju Otoka od danas je konačno u funkciji. Njena obnova je počela krajem februara prošle godine i koštala je 230.000 KM.

Informacija da je stanica ponovo u upotrebi potvrđena nam je iz Ministarstva saobraćaja Kantona Sarajevo. Stanica je upotrebljiva nakon što je tako odlučila nadležna služba Općine Novi Grad Sarajevo. Ona je izdala rješenje za upotrebu stanice.

Rješenje Općine Novi Grad Sarajevo za upotrebu stanice (Foto: Klix.ba)
Rješenje Općine Novi Grad Sarajevo za upotrebu stanice (Foto: Klix.ba)

Improvizirana stanica, koja se koristila tokom rekonstrukcije postojeće, danas bi trebala biti uklonjena.

Podsjećamo, nedugo po početku rekonstrukcija je zaustavljena i to je bio slučaj sve do oktobra prošle godine. Radovi su završeni sredinom ove godine.

Kantonalni ministar saobraćaja Adnan Šteta (SDP) smatra da je prethodna vlast odgovorna što nije na vrijeme, odnosno znatno brže okončana rekonstrukcija. Bivši resorni ministar Adi Kalem (SDA) je istakao da su učinjeni propusti u samom projektovanju stanice te da su oni morali biti otklonjeni da bi se radovi nastavili. Obnova je počela u Štetinom prvom ministarskom mandatu, a onda ga je Kalem naslijedio na ministarskoj poziciji do početka ove godine.

Stanice su fizički zatvorene na način da je onemogućen pristup onima koji nemaju tramvajsku kartu. Postavljeni su skeneri, čitači karata, informativni paneli, sigurnosne kamere i panik taster. Stanica je prilagođena osobama s invaliditetom i osobama koje djecu prevoze u kolicima.

Šteta je najavio da će biti rekonstruisano još stanica, a sljedeća bi trebala biti ona u naselju Nedžarići od Ilidže prema Sarajevu. Uvjerava da radovi neće dugo trajati, odnosno da će morati biti završeni u datom roku.