BiH
2

REKOM poziva na prekid šutnje o tajnim grobnicama i sudbini nestalih

FENA
Povodom Međunarodnog dana nestalih, Koalicija za REKOM poziva vlade iz post-jugoslovenskih zemalja da prekinu šutnju o tajnim grobnicama, jer ona najviše doprinosi održanju javne kulture šutnje o tome šta se dogodilo u prošlosti.

Koalicija upozorava da nepostojanje tijela žrtava ima poguban učinak na stvaranje koherentne kulture sjećanja na žrtve.

"Kada nema fizičkog prisustva mrtvih, posmrtnih ostataka, sahrane, tradicionalnih posmrtnih obreda i grobnih mjesta, kako pamtiti mrtve? Nepostojanje tijela uskraćuje porodicama i društvu fizički simbol sjećanja na žrtve", navodi se u saopćenju Koalicije za REKOM povodom Međunarodnog dana nestalih.

To je onda, dodaje se, kamen temeljac za održanje javne kulture šutnje o teškom nasljeđu prošlosti, odgovornosti i pravdi za žrtve.

Zbog toga, Koalicija za REKOM zahtjeva da prioritet u regionalnoj saradnji budu objelodanjivanje lokacija masovnih grobnica, ekshumacije, identifikacije i predavanje posmrtnih ostataka porodicama žrtava.

U saopćenju se navodi da prema podacima Međunarodnog komiteta Crvenog krsta (MKCK), tokom ratova na prostoru SFRJ nestalo je 34.883 osoba. Još uvijek se traga za posmrtnim ostacima 12.656 osoba koje se vode kao nestale. Za 1.762 nestalih poznati su podaci o lokaciji grobnice, dok je sudbina 10.894 osoba i dalje nepoznata.

U Bosni i Hercegovini 8.603 osobe se i dalje vode kao nestale. Republika Hrvatska još uvijek traga za 2.282 osobe, nestale u periodu 1991.–1995. godine.

Ukupan broj nestalih tokom sukoba na Kosovu je 1.771, prema MKCK, odnosno 1.842 prema podacima Fonda za humanitarno pravo.

Podaci FHP-a pokazuju da je među nestalima Albanaca 1.326, a nestalih Srba, Roma i pripadnika drugih ne-albanskih etničkih zajednica 516, navodi se u saopćenju Koalicije za REKOM.

Vezani članci