BiH
0

Reklamiranje Caffetina zabranjeno jer sadrži opojnu drogu, ali se i dalje može kupiti bez recepta

Piše: S. H.
Lijek Caffetin građani u BiH mogu kupiti u slobodnoj prodaji, odnosno bez ljekarskog recepta, iako je nedavno Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH (ALMBiH) zabranila reklamiranje tog lijeka jer sadrži opojnu drogu kodein.

Iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH za Klix.ba su potvrdili da lijek Caffetin ima dozvolu za stavljanje u promet u BiH jer je kvalitetan, efikasan i siguran.

Ovaj lijek ima režim izdavanja bez ljekarskog recepta, što znači da ga može kupiti pacijent bez prethodne saglasnosti i utvrđivanja dijagnoze. Iako je u slobodnoj prodaji, Caffetin se ne može reklamirati, odluka je Agencije za lijekove BiH.

"Reklamirati se mogu svi lijekovi koji imaju dozvolu za stavljanje u promet, osim određenih izuzetaka među kojima je zabrana reklamiranja lijekova koji u svom sastavu imaju supstance iz grupe opojnih droga. Caffetin u svom sastavu sadrži četiri supstance među kojima je i kodein koji spada u opojne droge", istakli su za Klix.ba iz Agencije za lijekove.

Do sada je bilo dopušteno reklamiranje Caffetina, budući da prema Konvenciji Ujedinjenih nacija o opojnim drogama, lijek koji je višekomponentni i koji sadrži male količine opojne droge nije pod posebnim praćenjem.

"Nakon najnovijih sigurnosnih informacija koje je Evropska agencija za lijekove objavila na svom sajtu, a koje je prenijela i usvojila ALMBiH i koje se odnose na ograničenje u primjeni gotovih lijekova koji u svom sastavu imaju kodein kao aktivnu supstancu, zbog djece koja brzo metabolišu kodein, ali i zbog toga što postoje osobe koje brzo metabolišu kodein u svim starosnim grupama, kod kojih zbog bržeg pretvaranja kodeina u morfin može doći do ozbiljnih neželjenih dejstava, ALMBiH je odbila obnovu zahtjeva za reklamiranje Caffetina", naglašavaju iz ALMBiH-a.

Ipak, stručnjaci savjetuju da je Caffetin u potpunosti siguran ako se upotrebljava prema upustvu.

Međutim, nije jasno zbog čega se lijek i dalje nalazi u slobodnoj prodaji ako postoji mogućnost da nanese štetu osobama koje ga budu koristile. Iz Agencije za lijekove očito smatraju da je zabrana reklamiranja dovoljan potez da se spriječe neželjene posljedice, a sve ostalo je na građanima i njihovoj odluci hoće li koristiti lijek bez obzira na rizik.