BiH
12

Rekić: Svi smo plakali kada je Belmina nakon operacije otvorila oči

Piše: A. Dž.
Edmir i Fatima Ibrišević sa Theom Rekić u bolnici
Zdravstveno stanje tromjesečne bebe Belmine Ibrišević, koja se trenutno nalazi na klinici u njemačkom Tibingenu, gdje joj je prije deset dana izvršena transplantacija koštane srži, se popravlja, rekla je za Klix.ba humanitarka Thea Rekić i predsjednica organizacije Lightfortomorrow EV.

"Povremeno se pojavi temperatura, ali mi vjerujemo da će Belmina to pobijediti. Ne mogu vam opisati koliko smo bili sretni kada smo vidjeli da je četvrti dan nakon operacije budna i da polako otvara okice. Svi smo plakali od radosti", kaže Rekić koja je od prvog dana velika podrška porodici Ibrišević i maloj Belmini.

Djevojčica je prebačena na poluintenzivnu njegu, što, kako kaže naša sagovornica, govori da se njeno stanje popravlja.

"O prognozi ljekara ne možemo još ništa govoriti. Precizne rezultate ćemo imati za dvije sedmice. Svi se nadamo najboljem i mislimo pozitivno", dodaje Rekić.

Bišćanka s adresom u Njemačkoj godinama se bavi humanitarnim radom i kroz svoju organizaciju velika je pomoć i podrška Bosancima i Hercegovcima koji dolaze na liječenje u ovu zemlju.

Kada su je informirali o Belmininom dolasku, odmah se uključila i od tada je 24 sata u njenoj pratnji. Roditeljima je prevodilac i psihološka podrška i, kako kaže, radi sve što je u njenoj moći da im olakša ove najteže trenutke.

"Ovo je prilika da navedem da treba ozbiljno razmisliti o podršci roditeljima koji se bore za život svog djetata, a ne razumiju jezik ili nemaju podršku psihologa. Kada su konkretno u pitanju Belminini roditelji, njima je prijeko potrebna pomoć u vezi sa plaćanjem troškova boravka", ističe Rekić.

Podsjetimo, Federalni fond za zdravstveno osiguranje platio je sve troškove odlaska, boravka na klinici i liječenja u skladu s njihovim redovnim procedurama, u sklopu tzv. vertikalnog programa. No, kaže Rekić, Fond ne snosi troškove prijave boravka za roditelje koji su oboje u Njemačkoj, što košta 5.000 eura.

"Zamolila bih sve dobre ljude da ne zaborave Belminu, a i našu drugu djecu i omladinu kojima je prijeko potrebna pomoć, kao što su Mevludin Smriko, Irma Subašić, Nedžad Beširević, Ivo Dalić i mnoga druga naša djeca", napominje Rekić.

Sve informacije o Thei Rekić i organizaciji Lightfortomorrow EV možete dobiti putem Facebook stranice.

Slučaj tromjesečne Belmine iz Donje Orahovice kod Gračanice, kojoj je zbog problema sa dobijanjem jedinstvenog matičnog broja bio upitan odlazak na liječenje u Njemačkoj radi presađivanja koštane srži, potaknuo je građane cijele BiH da izađu na proteste koji su donekle urodili plodom, jer je Vijeće ministara BiH usvojilo privremenu odluku koja omogućava izdavanje JMB.