BiH
0

Reisu-l-ulema dr. Mustafa ef.Cerić predvodio dženazu srebreničkim žrtvama

FENA
Foto: Reuters;
Foto: Reuters;
Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH dr. Mustafa ef. Cerić predvodio je danas u Potočarima dženaza-namaz za 465 srebreničkih žrtava koje će danas biti ukopane u Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari.

Reisu-l-ulema je proučio Potočarsku dovu koju Agencija FENA prenosi u cijelosti:

Tako mi Sunca koje nas grije, Tako mi zvijezda koje nas prate, Tako mi zemlje koja nas hrani, Tako mi majčine suze koja nas opominje, Nećemo zaboraviti ime nevino ubijenog, I nećemo ostaviti na miru ubicu nevinog čovjeka!

I kada bi se nebo rascijepilo, I kada bi se zemlja rastegnula, I kada bi se mora jedno u drugo ulila

I kada bi se grobovi ispreturali, Bol i tuga za voljenim sinom i bratom ne bi nestali!

No, ako bi se ljudsko srce otkamenilo, Ako bi ubica nevinog čovjeka dobio pravo na kaznu, Ako bi se preživjelim žrtvama genocida vratila sloboda i čast, Ako bi savjest čovječanstva istinski progovorila, I ako bi se shvatilo da je sva bol svijeta ovdje u Potočarima, Naš bol bi bio lakši i naša tuga bi bila manja!

Bože Milostivi, ako mi zaboravimo Tebe, nemoj Ti zaboraviti nas;

Ako pogriješimo, podari nam snagu Ademovog (a.s.) pokajanja; Ako nas zadesi nesreća, pouči nas Nuhovoj (a.s.) lađi spasa; Ako nas zamrači krivovjerje, osvijetli nam put Ibrahimovim (a.s.) pravovjerjem; Ako nas uhvati strah od silnika, osposobi nas Musaovom (a.s.) pravdom; Ako nam se ponudi mržnja, spasi nas Isaovom (a.s.) ljubavlju; Ako budemo protjerani iz domova naših, osnaži nas Muhamedovom (a.s.) željom za povratkom domovima našim.

Bože Svemogući, ujedini naša srca u vjeri i ljubavi. Učvrsti korake naše u istini i pravdi. Osnaži volju našu u bratstvu i slozi. Udruži misli naše u domu i domovini.

Bože Pravedni, molimo Te da nasilnicima oduzmeš mač, a slabima da podariš moć vjere u istinu i pravdu.

Molimo Te, Bože, da tuga bude nada, da osveta bude pravda, da majčina suza bude molitva da se više nikada i nikome ne ponovi Srebrenica. Amin!

Draga braćo i sestre, učim dovu Uzvišenom Allahu da onima kojima smo danas klanjali dženazu u Potočarima podari lijepi džennet, a njihovim porodicama i prijateljima da Allah dadne sabur!

A sada vas pozivam da našoj braći kojima smo danas klanjali dženazu od srca halalimo: Da im halalimo!

Nakon klanjanja dženaza-namaza uslijedio je ukop posmrtnih ostataka 465 srebreničkih žrtava.