{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Reisu-l-ulema Cerić u Parizu na panelu za mir i dijalog

F
18.2.2010. u 15:32
0
0
Reisu-l-ulema Cerić u Parizu na panelu za mir i dijalog
0
Reisu-l-ulema Cerić u Parizu na panelu za mir i dijalog
Foto: Rijaset.ba
Na poziv generalnog sekretara UNESCO-a Irene Bokove reisu-l-ulema Mustafa Cerić prisustvovao je danas inauguraciji Visokog panela za mir i dijalog među kulturama, kao vodeće snage UNESCO-vog programa za ovu godinu koja je proglašena godinom "Zbližavanja kultura", javila je MINA.
Cilj UNESCO-ovog programa "Zbližavanje kultura" je promocija mira kroz međukulturni dijalog, odnosno međukulurno upoznavanje vjera i naroda kako bi se otklonile predrasude koje uzrokuju konflikte s nesagledivim posljedicama.

U svom inauguralnom govoru pred članovima Visokog panela za mir i dijalog među kulturama generalni sekretar UNESCO-a Irena Bokova je između ostalog rekla:

"Živimo u svijetu koji je sve više prepoznatljiv kao rastuća međuovisnost u svim oblastima ljudskog života. Rezultat međusobne suradnje naših društava pruža nove mogućnosti da se osnaže veze među ljudima, narodima i kulturama na globalnom nivou. Ekonomska, okolišna i etička kriza uvećala je osjećaj nesigurnosti i nepovjerenja. Kulture ne obuhvataju samo umjetnost i književnost, već stil života, sistem vrijednosti, tradicije i uvjerenja. Zahvalan sam svima vama koji ste prihvatili da budete članovi Visokog panela za mir i dijalog među kulturama UNESCO-a. Vaš pristanak da radimo zajedno i omogućite mi da čujem vaša mišljenja o tako važnim pitanja za našu zajedničku sudbinu, ohrabri da mislim da je moguće nositi i pronosti mir u svijetu s međukulturnim dijalogom, međuljudskim poštovanjem i međuljudskom solidarnošću", zaključila je Bokova.

U svom obraćanju na inauguralnom sastanku Visokog panela za mir i dijalog među kulturama UNESCO-a reisu-l-ulema Mustafa Cerić je između ostalog rekao da je sa zadovoljsrvom prihvatio da bude član tog visokog panela za mir i dijalog među kulturama UNESCO-a zato što vjeruje u mir kao najbitniji uvjet za razvoj i opstanak čovječanstva.

"Nisam vjerovao da će moj bošnjački narod u Bosni i Hercegovini u modernoj Europi doživjeti genocid nakon holokausta, ali kao što znate to se ipak dogodilo. Prošlost ne možemo promijeniti, ali možemo svi zajedno shvatiti da je svaki čovjek poštovanja vrijedan zato što u njemu živi Božanski duh, kojeg mu je Stvoritelj udahnuo i zbog toga zatražio od meleka da mu se poklone. Ako su se meleki pokloniti čovjeku, onda je jasno da i čovjek mora poštovati samoga sebe i voljeti drugog čovjeka kao što voli samoga sebe. To je organska hrana za dušu, koja nema alternativu", zaključio je reisu-l-ulema Cerić svoje izlaganje na inauguraciji Visokog panela za mir i dijalog među kulturama UNESCO-a.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: