BiH
0

Reisu-l-ulema Cerić na konferenciji u Beču

FENA
Na Bečkom univerzitetu jučer je u prisustvu velikog broja austrijskih državnih dužnosnika, pedagoga i teologa iz jugoistočne Evrope otvorena trodnevna konferencija o temi "Islamsko obrazovanje u jugoistočnoj Evropi“.

Organizatori ove konferencije su Institut za obrazovanje, naučnu Pedagogiju islamske vjeronauke Filozofskog fakulteta Bečkog univerziteta, Institut za pravnu filozofiju, vjersko pravo i pravne kulture Pravnog fakulteta Bečkog univerziteta, Institut za Dunavsko-područje i srednju Evropu i Ured austrijske kooperacije za nauku, obrazovanje i kulturu.

Oko 35 stručnjaka za islamsku pedagogiju uzet će učešće na bečkoj konferenciji iz 12 država (Albanija, BiH, Bugarska, Grčka, Kosovo, Hrvatska, Makedonija, Crna Gora, Rumunija, Srbija, Slovenija i Turska).

Kao počasni gost bečke konferencije, reisu-l-ulema Mustafa ef. Cerić je održao uvodni govor o temi "Značenje islamskog obrazovanja za mir i dijalog na Balkanu“.

Kako prenosi Mina, reis Cerić je ocijenio da izbor teme za ovu koferenciju pokazuje da je važno da se Evropa upozna sa sadržajem i načinom islamskog odgoja od predškolskog do visokog obrazovanja.

Dosada Evropa nije, kako je naveo, pokazivala naročito zanimanje o religijskom odgoju i obrazovanju zato što se mislilo da je vjera kao takva izgubila smisao u sekularnoj Evropi.

-To je, kako vidimo, pogrešno uvjerenje, jer se i u Evropi religija sve više nameće kao važan faktor u privatnom i javnom životu ljudi. To što se od muslimana traži da se javno izjasne o svojim vjerskim uvjerenjima i odgojno-obrazovnim namjerama ne treba da nas čudi, jer islam jest još uvijek velika nepoznanica za većinu Evropljana i zato je opravdana njihova znatiželja, koja je pomiješana sa strahom od islama kojeg određeni mediji šire, kazao je reis Cerić.

On kaže kako tu potrebu Evropljana da čuju šta to muslimani vjeruju i na koji način svoju djecu odgajaju, muslimani treba da ozbiljno uzmu u razmatranje i da jasno i nedvosmisleno objasne sve što je vezano za njihovu vjeru i kulturu.

Jasnoća oko islamskog učenja nije važna samo za nemuslimane, već i za muslimane koji, također, vrlo često imaju pogrešno shvatanje suštine islamskog vjerovanja i naučavanja, smatra resu-l-ulema IZ u BiH.

On ističe kako neupućenost muslimana u prave vrijednosti islama često daje pogrešnu sliku o islamu drugim ljudima.

Dodaje i kako nije slučajno da se baš u Beču otvara mogućnost međuvjerskog i međukulturnog dijaloga, posebno u vezi sa islamskim i kršćanskim odgojem i obrazovanjem.

Austrija može biti primjer evropskim zemljama za odnos prema islamu i muslimanima činom svog priznavanja islama 1912. godine i donošenjem "Islamskog zakona“, koji može poslužiti današnjoj Evropi za rješavanje muslimanskog pitanja.

U "Austrijskom islamskom zakonu“ kojeg je potpisao kralj Franjo Josip jasno se kaže da je Islamska zajednica jednakopravna sa svim drugim vjerskim zajednicama i crkvama, te da uživa punu pravnu žaštitu svih njezinuh vjerskih, kulturnih i materijalnih vrijednosti.

-To je ono što evropski muslimani žele da imaju u Evropi – moralnu i pravnu žaštitu u javnom i privatnom životu. Muslimani Evrope žele da se njihovo prisustvu pravno regulira i moralno prizna u svim sferama života, posebno u oblasti odgoja i obrazovanja njihove djece kao prirodnog prava roditelja da svoju djecu odgajaju prema vlastitim uvjerenjima uz poštovanje temeljnih načela ustava i zakona države u kojoj žive, zaključio je reisu-l-ulema.

Cerić je također jučer u prisustvu velikog broja muslimana imamio džumu-namaz i održao hutbu u džematu "Gazi Husrevbeg“ u Beču, gdje je pozvao muslimane Bošnjake na slogu i jedinstvo, te proučio dovu za sreću i spas čovjeka.