Kritika aktuelnosti
113

Reis Kavazović: Prijatelje koji su stali u verbalnu odbranu BiH ćemo pozvati kad ostanemo bez države

N. V.
Foto: Facebook
Foto: Facebook
Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović je komentarisao aktuelna politička dešavanja kritikujući pritom međunarodnu zajednicu zbog toga što odbranu BiH svode ne riječi, umjesto da djeluju.

U nekoliko rečenica koje je napisao na Facebooku osvrnuo se na poteze Milorada Dodika i Christiana Schmidta, međunarodnu zajednicu, ali i domaće bošnjačke političare.

"Gledam kako visoki predstavnik i predsjednik entiteta RS razvlašćuju jedan drugog. I dok oni tako igraju svoju predstavu, država nam curi kroz prste poput pijeska. Imamo osjećaj da je držimo u rukama, a svakim danom je sve manje ima", rekao je.

Govoreći o državi i krizi u kojoj se našla, pomalo ironično, istaknuo je da se međunarodna zajednica zadržava samo na riječima.

"Kada ostanemo bez države, raseljeni po bijelom svijetu, moći ćemo se pozivati na izjave naših prijatelja i međunarodnih zvaničnika koji su stali u verbalnu odbranu naše zemlje", kazao je reis Kavazović.

Nastavio je u ironičnom tonu pa pohvalio "glupost".

"Bošnjačke vođe uživaju u pohvalama kojima ih stranci časte, za kooperativnost i kompromise, a mi im dajemo podršku ili kritiku po društvenim mrežama. Ačkosum bilo našoj gluposti", zaključio je reis Kavazović.

Reisul-ulema Islamske zajednice (IZ) u BiH Husein-ef. Kavazović je prije nekoliko dana primio visokog predstavnika međunarodne zajednice u u našoj zemlji Christiana Schmidta.

Oni su razgovarali i o političkim temama prilikom čega je istaknuto uvjerenje da su posljednje intervencije visokog predstavnika doprinijele smirivanju opće političke i sigurnosne situacije u Bosni Hercegovini do koje je došlo nakon napada Milorada Dodika na ustavni poredak države.