BiH
59

Reis Kavazović ozvaničio početak zidanja Aladža džamije u Foči

FENA
(Foto: FENA)
Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović danas je svečano stavio prvi kamen za Aladža džamiju u Foči i time ozvaničio početak zidanja ovog dragulja BiH, javio je izvještač Agencije FENA.

"Nakon polaganja temeljca u maju ove godine danas postavljamo i prve međaše, odnosno prve kamenove u same temelje i na takav način ćemo označiti početak izgradnje Aladža džamije. Nije potrebno posebno govoriti koliko je ona danas važna i bitna kao kulturno-historijski spomenik već i kao vjerski simbol opstanka i povratka i Bošnjaka na ove prostore", izjavio je reis ef. Kavazović.

Dobrodošlicu reisu Kavazoviću i delegaciji Islamske zajednice BiH i okupljenima je poželio predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Foča Salem ef. Ćemo koji je kazao da je ovo historijski mubarek dan na temelje izgradnje "naše ljepotice Aladža džamije".

Ataše za vjerska pitanja Amasade Republike Turske Hasan Atli je prigodnim učenjem Kur'ana i tekbira ozvaničio početak izgradnje Aladža džamije.

Fočanska Aladža džamija je remek-djelo osmanske arhitekture koju je 1549. godine izgradio Hasan Nezir, bliski saradnik Mimara Sinane.

U potpunosti je srušena u augustu 1992. godine, a radovi na njenoj obnovi zvanično su počeli 16. oktobra ove godine.

Ovaj vjerski i kulturno-historijski biser BiH smješten je u starom dijelu Foče, na desnoj obali Ćehotine.

Džamija će biti zidana od kamena sedre, a poseban kamen će biti ugrađen u minder Aladža džamije.

Planirano je da se u praćenju dosljednosti originalnog izgleda ugradi isti kamen, iako njegova boja ne odgovara boji kompletnog mindera.

Kamen sedre, dovezen je s lokaliteta sela Vukušići, s lokaliteta u blizini Miljevine. Obrađen je i pripremljen za početak gradnje.