{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Reis Kavazović: Moramo učiniti korjenitu promjenu našeg morala

A
7.12.2012. u 13:43
5
2
Reis Kavazović: Moramo učiniti korjenitu promjenu našeg morala
5
Reis Kavazović: Moramo učiniti korjenitu promjenu našeg morala
Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini mr. Husein ef. Kavazović održao je danas u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu prvu hutbu nakon što je 15. novembra preuzeo Menšuru vrhovnog duhovnog poglavara Bošnjaka, izvještava reporter agencije Anadolija (AA).
Reis Kavazović je govorio o važnosti ispunjavanja preuzetih obaveza i dužnosti, naglasivši da "moral muslimana ovisi o ispunjenju obaveza". Prema njegovim riječima, izvršavanje obaveze i postupanje po dužnosti jeste čovjekov najviši moralni cilj.

"Nije moralan samo onaj koji pokazuje samilost i sažaljenje, već onaj koji izvršava svoje obaveze. Musliman koji izvršava svoje obaveze u svoj život unosi viši etički princip. Njime oplemenjuje sebe i svijet oko sebe. On tako mijenja sebe i prilike u kojima živi. Bez ispunjavanja dužnosti i obaveza nije moguće to postići", rekao je Kavazović, dodajući da su tako postupali Božiji poslanici, generacije plemenitih muslimana, ali i "naša braća koja znaju cjelinu islamskog morala".

Istakao je da su svi Božiji poslanici, kao i njihovi najbliži sljedbenici, svoje obaveze i dužnosti izvršavali "odlučno i snažno".

U tom smisli reis Kavazović je podsjetio i na kur'anski ajet u kojem se govori da "Allah neće izmijeniti stanje jednog naroda dok taj narod ne promijeni sebe". To je, kazao je, golema i jasna obaveza.

"Oni koji ne ispunjavaju svoje obaveze i ne ispunjavaju dužnosti ne mogu mijenjati sebe i svijet oko sebe. Moramo učiniti korjenitu promjenu našeg morala i etičkog odnosa prema svijetu u kojem živimo. Svaki dan čujemo da se od naših predstavnika traži da ispune preuzete obaveze kako bismo mogli ići naprijed, integrirati se sa svijetom, živjeti u miru i razvijati kapacitete za bolji i sretniji život na koji imamo pravo", poručio je Kavazović, prenosi reporter AA.

Kako je kazao, naše nečinjenje na tom putu i neetički odnos prema onome na što smo se obavezali, otkriva naš nemoral

"U tom je objašnjenje teških prilika u kojima smo se kao zajednica na ovim prostorima našli. Naglasimo još jednom - najveći nemoral definiran učenjem islama jeste neispunjavanje preuzetih obaveza bez opravdanog i jakog razloga", tvrdi on.

Upitao je kada će bosanski muslimani krenuti putem svoje moralne i duhovne obnove.

"Nije li već davno bilo vrijeme da se svojski trudimo da sebe, a onda i naše društvo, pokušamo približiti što više moralnom islamskom principu ispunjenja preuzetih obveza, kako onih prema sebi i najbližima, tako i zajednici bez koje ne možemo? Hoćemo li i dalje živjeti u džahilijetu u kojima je nekima dobro zato što je ostalima loše? Hoćemo li zanemariti borbu za uspostavljanje pravde kao temelja našega svijeta? Ako je (pravdu) ne budemo osigurali za sve, ako budemo zanemarili preuzete obaveze, zadesit će nas nevolja kojom neće biti pogođeni samo neki među nama", zaključio je reisu-l-ulema Kavazović.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: