{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Reis Cerić u Mekki: "Evropski muslimani imaju budućnost"

F
4.8.2010. u 20:59
0
0
Reis Cerić u Mekki: "Evropski muslimani imaju budućnost"
0
Reis Cerić u Mekki: "Evropski muslimani imaju budućnost"
Mustafa ef. Cerić
Usvajanjem rezolucije od deset glavnih tačaka, u ponedjeljak je završena trodnevna konferencija u Mekki povodom pedesetogodišnjice Rabite – Svjetske muslimanske lige.
Konferencija u Mekki bila je prilika da se u utorak održi sastanak Izvršnog odbora Svjetskog foruma uleme i muslimanskih intelektualaca, kojem je prisustvovao i reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Mustafa Cerić.

Članovi Izvršnog odbora su podnijeli izvještaj o stanju muslimana u svojim sredinama. Opća je ocjena da muslimani prolaze kroz velika iskušenja, koja treba shvatiti kao izazov za nova rješenja, naročito u oblasti širenja duha međusobne tolerancije i uvažavanje te promocije suživota i tolerancije u svijetu.

Reisu-l-ulema Cerić je govorio o položaju muslimana u Bosni i Hercegovini i naporima Islamske zajednice da bude pozitivni faktor u postratnom oporavku bosanskog društva. On je ukazao na probleme s kojima se suočavaju muslimani ne samo u Bosni i Hercegovine nego i na Balkanu, posebno u Srbiji, tačnije u Sandžaku, te je između ostalog rekao:

"Svjestan sam da je danas mnogo mjesta u svijetu gdje muslimani imaju više problema nego što ih imamo mi na Balkanu i Evropi. Uz sve poteškoće kroz koje su prošli, uključujući i genocid, i kroz koje danas prolaze, muslimani na Balkanu i Evropi imaju budućnost u Evropi zato što se Evropa još uvijek nije odrekla principa demokracije i ljudskih prava, kao temeljnih vrijednosti za suživot i toleranciju. Međutim, nas brine sporo osvješćenje, priznanje i izvinjenje za zločin protiv muslimana počinjen krajem prošlog stoljeća u Bosni i Hercegovini."

Reis Cerić je dodao da posebno pogađa negacija genocida.

"U kontekstu takvog odnosa prema genocidu nad Bošnjacima, ne mogu a da ne iskažem zabrinutost za odnos srpskog režima prema muslimanima Bošnjacima u Sandžaku, Srbija. Riječ je o neprimjerenom omalovažavanju legitimnih i legalnih predstavnika Islamske zajednice i legalnih i legitimnih predstavnika nacionalnog vijeća Bošnjaka u Sandžaku od strane srbijanskog režima. Imajući na umu gorko iskustvo da Beograd teško uči na svojim greškama i zato stalno ponavlja iste greške, dužan sam da skrenem pažnju ovom Forumu na Sandžak u smislu da se Mešihatu Islamske zajednice u Srbiji sa sjedištem u Novom Pazaru na čelu sa muftijom Muamerom Zukorlićem pruži puna podrška u njegovom nastojanju da sačuva nezavisnost, jedinstvo te čast i ugled islama i muslimana u Srbiji.

Ovaj Forum, kojeg čine uvažena ulema i muslimanski intelektualci, doživljavam kao glas ummeta u zaštiti osnovnih ljudskih prava muslimana ma gdje bili. Mnogi muslimani u svijetu danas pate zato što im se krše osnovna ljudska prava, kao što su prava na život, vjeru, slobodu, imetak i čast. Zato ulema i muslimanski intelektualci moraju biti sa narodom, moraju živjeti sa njima i suosjećati se sa njihovim problemima te pomoći im da nađu adekvatna rješenja za mnoga pitanja koja ih muče.

No, moramo shvatiti da se naši problemi ne mogu rješavati izolirano od drugih. Onoliko koliko budemo spremni da se borimo za prava drugih, utoliko će biti ostvarljiva i naša borba u zaštiti naših prava. Stoga, visoko cijenim osnivanje ovoga Foruma od strane Rabite i vjerujem da će ovaj Forum pridonijeti međumuslimanskom razumijevanju i međukulturnom dijalogu", zaključio je reisu-l-ulema Cerić svoju riječ na sastanku izvršnog odbora Svjetskog foruma uleme i muslimanskih intelektualaca, prenijela je Mina.

Svjetski forum uleme i muslimanskih intelektualaca je nedavno osnovan i služi za ulemansko-intelektualnu koordinaciju kod suočavanja sa izazovima današnjice, naročito nakon posljednjih pogoršanih odnosa između islamskog svijeta i Zapada.

Reisu-l-ulema Mustafa Cerić je punopravni član Islamske fikhske akademije, dok je u slučaju Svjetskog foruma uleme i muslimanskih intelektualaca član Izvršnog odbora među petnaest uglednih alima i intelektualaca.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: