Oproštajna posjeta
2

FOTO / Reis Cerić se susreo sa Bošnjacima sjeveroistočne obale SAD

FENA
Foto: Rijaset.ba
Foto: Rijaset.ba
Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini dr. Mustafa Cerić posjetio je džemat Syracuse (Islamski kulturni centar Bošnjaka Syracuse), javila je MINA.

Ovaj susret je uveličao i veliki broj Bošnjaka iz ostalih džemata Petog medžlisa (obuhvata državu New York i cijelu sjeveroistočnu obalu SAD), predvođenih svojim imamima.

Džemat Syracuse se nalazi na sjeveroistoku SAD, blizu jezera Ontario.

Džemat broji oko 200 porodica sa oko stotinu mektebskih polaznika. Većina džematlija su iz Podrinja i to iz Srebrenice, Bratunca i Vlasenice i većina njih su preživjeli iz genocida u Srebrenici.

U svom govoru reisu-l-ulema Mustafa ef. Cerić se zahvalio svim prisutnim na dolasku kao i na dugogodišnjoj vjernosti i odanosti Islamskoj zajednici.

Ovom prilikom Cerić je rekao da mu je poseban osjećaj govoriti baš preživjelima iz Srebrenice jer je za njih posebno i vezan.

U govoru reis efendija je naglasio važnost buđenja nacionalne svijesti Bošnjaka i nacionalnog organizovanja, jer svi narodi bivše Jugoslavije imaju svoje nacionalne države, jedino u BiH postoje tri predsjednika i jedino naša država nije prihvatila rezoluciju Evropskog parlamenta o genocidu u Srebrenici jer to sprečava Milorad Dodik.

Na kraju svog obraćanja reisu-l-ulema je proučio dovu za popravak stanja Bošnjaka, odao priznanje imamima koji rade veliki posao boreći se da očuvaju vjeru i tradiciju Bošnjaka u ovom dalekom svijetu.

Reisu-l-ulema, nakon Syracusea zajedno sa suprugom putuje u San Jose, Kalifornija, a nakon toga u Atlantu, Džordžija, pa u Chicago čime se završava zvanična posjeta reisu-l-uleme Islamskoj zajednici Bošnjaka Sjeverne Amerike, javila je MINA.