Sarajevo
0

Reis Cerić primio kuvajtsku delegaciju

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Mustafa Cerić primio je danas predstavnike Ministarstva vakufa i nevladinih organizacija Kuvajta, koji su u sastavu visoke kuvajtske državne delegacije u posjeti Bosni i Hercegovini.

Kuvajtska delegacija interesirala se za položaj Islamske zajednice u BiH i stanje prava i sloboda muslimana, posebno mogućnost Islamske zajednice da putem svojih institucija -Rijaseta, medresa, fakulteta i džamija - ostvaruje punu slobodu.

Interesovanje je pokazano i za stanje vakufa u BiH i da li je država to regulirala zakonom o restituciji.

Reisu-l-ulema Cerić kazao je da Islamska zajednica u BiH djeluje prema Zakonu o slobodi religija i da su njene istitucije dovoljno snažne da se mogu nositi s izazovima vremena.

Ukazao je na veću potrebu obnove džamija i povratničkih džemata, posebno u istočnoj Bosni, kao i na potrebu donošenja zakona o restituciji i vraćanja vakufske imovine.

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH zahvalio je državnim institucijama Kuvajta, posebno ministarstvu vakufa i humanitarnim organizacijama koji su sve vrijeme pomagali jetime i Islamsku zajednicu u obnovi džamija u BiH.

Kuvajtskoj delegaciji je zahvalio što je u posjeti BiH uoči Kurban- bajrama te je zamolio predstavnika kuvajtskog vakufa da muslimanima u Kuvajtu prenese bajramske čestitke.