Rijaset IZ
0

Reis Cerić pokreće akciju za pomoć Haitiju

FENA
reis Mustafa ef. Cerić
reis Mustafa ef. Cerić
Odlukom reisu-l-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Mustafe Cerića u petak će u znak solidarnosti s narodom Haitija u svim džamijama u kojima se obavlja džuma-namaz biti održana sergija, sakupljanje dobrovoljnih priloga za narod Haitija, saopćila je Mina.

Islamska zajednica u BiH na ovaj način omogućava muslimanima da svojim prilozima učestvuju u pomoći ljudima u nevolji.

Tim povodom će u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu džumu-namaz klanjati reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Mustafa Cerić.

Karipsku državu Haiti je 12. januara pogodio razorni zemljotres. Prema izvještajima, središte glavnog grada gotovo je potpuno uništeno, mnogi drugi gradovi i naseljena područja su pretrpjeli velika razaranja, a preživjeli stanovnici su ostali pod vedrim nebom. Posljednji izvještaji govore o smrti oko 170 hiljada ljudi. Usljed siromaštva i teških društvenih prilika u zemlji, zemljotres je dodatno pogoršao uvjete života preživjelog stanovništa, suočavajući ga s humanitarnom katastrofom velikih razmjera.

Služba za odnose s javnošću Rijaseta Islamske zajednice u BiH podsjeća saopćenjem za javnost da je ukazati pažnju potrebnom i pomoći čovjeku u nevolji bitan segment svjedočenja islama, da islam snažno podstiče činjenje dobrih djela, naređuje pomaganje u dobru i govori da se, u granicama mogućnosti, pomogne slabom, siromašnom, koga je zadesila nedaća.

U narednim danima muslimani ulaze u mjesec mevluda, rođenja posljednjeg Božijeg poslanika Muhammeda. Iznova se prisjećajući da je poslanik Muhammed poslan kao radost i milost čovjeku i svijetu, te njegovih univerzalnih poruka da je najbolji onaj čovjek od koga ljudi imaju najviše koristi, musliman biva snažno motiviran da posvjediči tu poruku tako što će koristiti ljudima, pomoći potrebnima, priskočiti u pomoć na vapaje ucviljenih i obespravljenih, navedeno je u saopćenju.