BiH
0

Reis Cerić: Očekujem pobjedu pravde u tužbi BiH protiv SCG

FENA
Poglavar Islamske zajednice u BiH reisu-l-ulema Mustafa efendija Cerić izjavio je danas u Banjoj Luci da očekuje sve najbolje kada je u pitanju pravda, kada u ponedjeljak bude saopćena presuda u tužbi BiH protiv Srbije i Crne Gore za genocid i agresiju.

„Očekujem sve najbolje za pravdu“, kazao je reis Cerić u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

Odgovarajući na pitanje kako komentira posljednja dešavanja u vezi s Carevom džamijom i slučajem vehabija, reis Cerić je odgovorio da je „u Carevoj džamiji sve regularno i nema nikakvih poteškoća“.

Mi u Islamskoj zajednici, kako je naveo, imamo „nešto malo aktivniju debatu o tome kako odrediti neke principe, norme i to je, neka vrsta izazova za nas ili za ono što mi zovemo institucionalnu zajednicu“.

On je naveo da to nije ništa neobično i da Islamska zajednica prhvata takve izazove.

Na pitanje da li to što su vehabije klanjale ispred džamije pokazatelj da oni ne slijede ili se ne uklapaju u te norme, reis Cerić je kazao da tu nije pitanje ko slijedi ovu ili onu normu, već je pitanje kućnog reda džamije.

“Džamija ima svoj kućni red i ona se otvara u određeno vrijeme i određeno zatvara. Ima nekih koji bi željeli da taj kućni red promijene. Mi smatramo da treba zadržati postojeći džamijski kućni red“, kazao je poglavar Islamske vjerske zajednice u BiH.