Im'o prečeg posla?
0

Reis Cerić nije se odazvao pozivu na molitvu za mir

Piše: Almir Panjeta
(Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)
U Staroj pravoslavnoj crkvi u Sarajevu u utorak navečer održana je molitva za mir u svijetu, u povodu Međunarodnog dana mira.

Molitvi koja je održana na engleskom jeziku su osim mitropolita dabrobosanskog Nikolaja i sveštenstva Srpske pravoslavne crkve, prisustvovali i nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić te predstavnik Jevrejske zajednice, predsjednik sarajevske Jevrejske općine Boris Kožemjakin.

Iako su bili pozvani, molitvi za mir nisu prisustvovali poglavar Islamske zajednice u BiH reis-ul-ulema Mustafa ef. Cerić, ali i članovi Predsjedništva BiH, te predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić. Iz Srpske pravoslavne crkve nisu željeli komentirati njihov nedolazak, ali su nam potvrdili da je pomenutima upućen poziv, te da bi bilo lijepo da su i oni, a posebno reis Cerić prisustvovali molitvi za mir u Svijetu.

Međunarodni dan mira ustanovljen je Deklaracijom Ujedinjenih nacija UN) 1981. godine, a Generalna skupština UN-a je 2001. godine odredila da se taj dan obilježava 21. septembra, saopćeno je iz Informativne službe Mitropolije dabrobosanske.