{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


'Reis Cerić nije negirao srpsku naciju u BiH'

F
22.5.2009. u 19:34
0
98
'Reis Cerić nije negirao srpsku naciju u BiH'
0
'Reis Cerić nije negirao srpsku naciju u BiH'
Foto: Tanjug
Saopćenje Ministarstva vjera Vlade Republike Srbije u vezi s posjetom reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH Mustafe Cerića muslimanima Sandžaka neodoljivo podsjeća na ratnu propagandu srbijanskih nacionalističkih centara o "samogranatiranju" građana Sarajeva ili, pak, o "nekoliko stotina" ubijenih Srebreničana u genocidu u julu 1995. godine.
Ovo je saopćeno danas iz Službe Rijaseta IZ u BiH za odnose s javnošću, a u povodu saopćenja Ministarstva vjera Vlade Republike Srbije o Cerićevoj posjeti
muslimanima Sandžaka.

U saopćenju se navodi kako se, umjesto činjenica i odgovora na tvrdnje o kršenju osnovnih ljudskih i vjerskih prava muslimana, Ministarstvo vjera koristi već viđenim metodama etiktiranja i diskvalifikacije, iznošenja očitih neistina i insinuacija.

Očita je neistina da je reisu-l-ulema bilo kada i bilo gdje negirao postojanje srpske nacije u BiH, kao što je očita neistina da je reisu-l-ulema uputio ikakve prijeteće i uvredljive poruke Republici Srbiji, ističe se u saopćenju Rijaseta IZ BiH.

Pojašnjava se da je reisu-l-ulema u svojim nastupima jasno i javno poručio da su muslimani u Srbiji građani Srbije, da muslimani u Srbiji trebaju svoja prava ostvarivati u okviru ustavnopravnog poretka Republike Srbije, kao njihove države koja ima obavezu da im osigura potpunu slobodu i ravnopravnost kao što to uživaju i ostali narodi u Srbiji.

Zašto Ministarstvo vjera prešućuje ili nije čulo ove poruke? Da li je sloboda muslimana u Srbiji i uživanje temeljnih ljudskih prava prijetnja i uvreda za Srbiju, pitaju u Rijasetu IZ u BiH.

Smatraju kako Ministarstvo vjera Srbije zaboravlja da je reisu-l-ulema Mustafa Cerić inicijator bošnjačko-srpskog dijaloga koji je prezentiran tokom susreta sa predsjednikom Srbije Borisom Tadićem u Beogradu i uspostavljanja harmoničnih odnosa između dvaju naroda na principima istine, pravde, uzajamnog poštovanja i ravnopravnosti.

Ocjena Rijaseta je da svojim saopćenjem Ministarstvo vjera pokazuje da nema sluha za istinske potrebe i probleme muslimana u Srbiji.

Također, ton i sadržaj saopćenja konačno osvjetljavaju mjesta iz kojih je dirigirano podizanje tenzija uoči posjete, te potvrđuje već izražena uvjerenja o postojanju vrlo snažnih centara kojima smeta slobodna i samostalna Islamska zajednica u Srbiji i da je projekt cijepanja Islamske zajednice, po svemu sudeći, sponzoriran i dirigiran iz tih centara naslonjenih na državne institucije Srbije, stav je Rijaseta.

- Ministarstvo vjera Srbije ovim saopćenjem pokazuje nervozu, da li zbog glasa savjesti za svoju involviranost u kreiranje islamskih zajednica po svojoj mjeri ili zbog urušavanja koncepta u koji je uloženo mnogo truda i ambicija - kaže se u saopćenju Službe Rijaseta za odnose s javnošću.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: