|

Reis Cerić: Nemam namjeru mijenjati Dejtonski sporazum

Reis Cerić: Nemam namjeru mijenjati Dejtonski sporazum
0
F
FENA
2.11.2007. u 14:52
0
komentara
0

dijeljenja
Reis Cerić: Nemam namjeru mijenjati Dejtonski sporazum
Reisu-l-ulema Mustara efendija Cerić nema namjeru mijenjati Dejtonski sporazum, kao ni izazivati političku nestabilnost, ali ima pravo i obavezu vršiti svoju misiju savjesno i odgovorno u što spada i širenje ljubavi prema domovini, jer je ljubav prema domovini dio vjere.
Ovo je saopćeno danas iz kabineta reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH, povodom OHR-ovog poziva Ceriću da ne krši Dejtonski sporazum i ne izaziva političku nestabilnost.

U saopćenju iz Cerićevog kabineta, koje prenosi Mina, ističe se kako je svako slobodan da voli ovu ili onu zemlju, pa i Bošnjak svoju domovinu BiH i da se bori da ona bude država sretnih i uspješnih ljudi, koji će biti njezini dobri domaćini.

Dodaje se da je razumnom čovjeku neshvatljivo da treba dokazivati samodokazivu stvar, a to je da je BiH zemlja ponosnih ljudi koji ne prihvaćaju podjele po naciji i vjeri, o čemu govori višestoljetno iskustvo dobrih međuljudskih odnosa i razumijevanja.

I zato oni koji vjeruju u multikulturalizam, kao visoki civilizacijski standard društva, imaju pravo, navodi se u saopćenju, da se bore za uređenje bosanske države na principu jednakopravnosti svih građana, a ne na principu plemenske ili nacionalne podijeljenosti koju u BiH jednostavno nije moguće provesti.

-Naravno, BiH je zemlja svih njenih građana što uključuje Srbe, Hrvate, Bošnjake i ostale, onoliko koliko je vole kao svoju zemlju i koliko rade za nju kao svoju domovinu, kaže se u saopćenju kabineta reisu-l-uleme.

OHR je jučer ocijenio izjavu reisa Cerića datu u Detroitu, a koju su prenijeli neki mediji, zadiranjem u Ustav BiH i Dejtonski sporazum.

Prema navodima medija, Cerić je u Detroitu zamolio "sve da daju podršku grupi na čelu s Tarikom Bilalbegovićem, koja u Vašingtonu radi na lobiranju za novu rezoluciju u Kongresu, koju je iniciralo Bošnjačko-američko savjetodavno vijeće za BiH.

U toj rezoluciji se, između ostalog, kaže da "entitet RS ne može postojati pod sadašnjim imenom, koje predstavlja etnički isključivu političku filozofiju njenih utemeljitelja ovjekovječujući posljedice genocida i etničkog čišćenja".
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.