Od 500 ličnosti na listi
0

Reis Cerić na 44. mjestu najutjecajnijih muslimana svijeta

Zeda
Kraljevski islamski centar za strateške studije u Jordanu, u saradnji sa nevladinim Institutom za islamsku misao Royal Alu al-Bayt, nastavio je nezavisna istraživanja u godišnjem projektu 500 najutjecajnih ličnosti, među milijardu i 600 miliona muslimana u svijetu.

Publikacija "The Muslim 500" ima za cilj da prikaže, pokaže ili utvrdi utjecaj koji neke ličnosti iz muslimanskog svijeta imaju u ovoj zajednici, ili u ime zajednice. Procjenjuje se svaka osoba koja ima utjecaj, bilo da radi u okviru kulturne, ideološke, finansijske i političke sfere ili na drugi način, koja doprinosi nekoj od promjena koje će imati značajan utjecaj na savremeni muslimanski svijet.

Njihov učinak može biti pozitivan ili negativan, utjecaj može biti religijski, da se učenjak direktno obrati muslimanima da utječu na svoja uvjerenja, ideje i ponašanje, ili to može biti od vladara oblikovanje socioekonomskih činilaca u kojima ljudi žive svoje živote, ili umjetnika koji ima popularnost. Među 500 imena ističe se popis Top 50, gdje dominiraju vjerski učenjaci i šefovi država. Njihov dominantan i trajan utjecaj ne može se poreći, posebno vladara.

Publikacija "The Muslim 500" bira muslimanske pojedince iz različitih kategorija utjecaja, sa čak 14 grupnih smjerova, znanstveni, politički, uprave vjerskih poslova, propovjednici i duhovni učitelji, filantropija/humanitarni rad i razvoj, socijalna pitanja, biznis, nauka i tehnologije, umjetnost i kultura, učači Kur'ana, mediji, slavnih osoba i sportskih zvijezda, radikala i pitanja dana.

 Među Top 50 prvih deset ličnosti su sudijski kralj Abdullah bin Abdul-Aziz Al Saud, koji je na tom mjestu bio i 2010. godine, zatim marokanski kralj Mohammed VI, premijer Turske Recep Tayyip Erdogan, jordanski kralja Abdullah II, iranski ajtolah Ali Khamenei, katarski emir Hamad bin Khalifa Al Thani, glavni imam Al Azhar Univerziteta Ahmad Muhammad Al Tayyeb, dr Mohammed Badie, uspred egipatske Muslimanske braće, omanski sultan Qaboos bin Sa’id Aal Sa’id i iranski ajatolah Sayyid Ali Hussein Sistani.

Među 50 najutjecajnijih muslimana svijeta ponovo je svrstan i bh. reisu-l-ulema Mustafa efendija Cerić, koji se nalazi na 44. mjestu u okviru grupe Top 50.

Od imena sa našeg područja na listi "The Muslim 500" iz Bosne i Hercegovine nalaze se dr. Enes Karić i dr. Rusmir Mahmutčehajić, sa područja Kosova Hašim Tači, a u grupi učača Kur'an nalaze se Bosanac Senad Podojak, ali kao ličnost iz Austrije gdje radi kao imam, i Aziz Alili, glavni imam Medželisa IZ Zagreb.

 U grupi značajnih muslimana svijeta nalaze se nogometaš Zinedine Zidane, bivši bokserski prvak svijeta Muhammad Ali, američki košarkaš Kareem Abdul-Jabbar, južnoafrički igrač kriketa Hashim Amla i kineski borilački majstor Ma Yue.