{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Reis Cerić: Moralno bi bilo da Crna Gora proglasi 25. maj danom sjećanja na crnogorsku Srebrenicu

F
22.5.2007. u 14:22
0
0
Reis Cerić: Moralno bi bilo da Crna Gora proglasi 25. maj danom sjećanja na crnogorsku Srebrenicu
0
Reis Cerić: Moralno bi bilo da Crna Gora proglasi 25. maj danom sjećanja na crnogorsku Srebrenicu
Reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić oglasio se danas saopćenjem za javnost u povodu 15. godišnjice zločina nad bošnjačkim izbjeglicama koje su crnogorske vlasti u maju 1992. godine izručile Karadžićevim egzekutorima, koji su nad njima počinili teški zločin, prenosi Mina.
-Ovog maja BiH obilježava još jednu tužnu obljetnicu - petnaest je godina od kada je crnogorska vlast nezakonito uhapsila i Karadžićevim egzekutorima isporučila više od stotinu bh. izbjeglica koji su se na početku rata računajući na crnogorsko čojstvo i međunarodne konvencije sklonili u Crnu Goru, navodi reis Cerić.

On ističe kako je to povjerenje izigrano. Nakon sramnog lova na muslimane Bošnjake, koji je sličio lovu nacista na Jevreje i koji je trajao 23 dana, ubijeno je više od 83 muslimana Bošnjaka. Za njihovo ubistvo još niko nije odgovarao.

Cerić navodi da i pored eksplicitnih zahtjeva Evropskog savjeta i drugih relevantnih međunarodnih organizacija zvanična Crna Gora još ništa nije učinila da porodice deportovanih ljudi obešteti, a nalogodavce i izvršioce tog teškog zločina pravično kazni.

Također, ni bh. vlast i nadležni organi još ništa nisu uradili da se počinioci ovog zločina procesuiraju.

Reis Cerić je stoga apelirao na vlasti Crne Gore i BiH da učine sve kako bi se s ovim zločinom Crna Gora suočila moralno, materijalno, i krivično.

-Moralno bi bilo da država Crna Gora 25. maj, dan kada je crnogorska policija pun autobus uhapšenih Bošnjaka predala Karadžićevim ubicama, proglasi i danom sjećanja na tu crnogorsku Srebrenicu, kaže se u saopćenju reisu-l-uleme.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: